Dit artikel is vandaag gratis

G-zeilers genieten tijdens de Sneekweek: 'Topdagen met alleen maar winnaars'

De G-zeilers in actie op de Snitser Mar. Foto: Simon Bleeker

Zeilers met een beperking raceten woensdag en donderdag tijdens de Sneekweek op de Snitser Mar. ,,Voor deelnemers én vrijwilligers zijn dit topdagen’’, aldus Han Sterk.

Elf boten met in totaal 37 deelnemers doen tijdens de 85e Sneekweek mee aan het G-zeilen. Het is rond half negen wanneer de zeilers op donderdagochtend worden overgezet met de veerpont naar het Starteiland bij Offingawier. Daar vindt, ook op de tweede wedstrijddag, om negen uur het zogeheten .palaver plaats, de wedstrijdbespreking. ,,Goedemorgen allemaal! Zijn jullie een beetje uitgeslapen?’’, klinkt er. Er volgt een luid ,,ja!”. Met een temperatuur die omhoog schiet is iedereen er klaar voor om snel het water weer op te gaan.

Extra wedstrijdbaan

Afgelopen winter voerde de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) met diverse klassenorganisaties gesprekken. Daar kwam uit naar voren dat het veel beter zou zijn om de wedstrijden van de G-zeilers in een korter tijdsbestek te houden, zo vertelt Han Sterk van Stichting Aangepast Zeilen Sneek en tevens afgevaardigde voor het aangepast zeilen van de KWS. ,,In andere jaren was er iedere dag één wedstrijd. En als er dan vertraging was in het wedstrijdprogramma, door bijvoorbeeld te weinig wind, dan kwamen de G-zeilers altijd als laatste op het water. Dat zorgde ervoor dat ze op zo’n wedstrijddag vaak heel lang moesten wachten.”

Nu heeft de KWS een extra wedstrijdbaan gecreëerd aan de noordzijde van de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal. ,,We wedstrijdzeilen nu op woensdag drie keer en op donderdag drie wedstrijden. Net zoveel dus als alle deelnemers aan de Sneekweek, maar dan in een compacter wedstrijdprogramma.”

Appelflap en frikandel

Maria Poiesz - die ook wel gezien kan worden als de moeder van het hele event - legt tijdens het palaver uit welke baan gezeild wordt. ,,Dit is de ‘appelflap’.’’, wijst ze aan hoe er gevaren wordt vanaf de start en waar de boeien gerond moeten worden. Voeg je daar nog de ‘frikandel’ aan toe, dan heb je ,,de lange baan”.

Op woensdag hebben de boten al een soort kwalificatie gehouden voor zeildag twee. Er zijn winnaars in de categorieën zilver en goud. En daar worden nu de prijzen voor uitgereikt: een replica van het pontje van de Sneekweek. Maar de computer heeft zijn werk niet goed gedaan, waardoor dat niet helemaal goed gaat. Maar het zal later op de dag hersteld worden, belooft Poiesz.

Er wordt gezeild in de Valk. Han Sterk; ,,In de boot zitten in elk geval drie en soms vier zeilers. Een van hen is een unified partner, een wedstrijdzeiler - die kan ingrijpen als er iets misgaat.’’

Maar dat gebeurt pas als het écht nodig is. De G-zeilers zijn namelijk allemaal geoefende zeilers. Iedere donderdag wordt er getraind op de Snitser Mar. ,,Ze bepalen tijdens de wedstrijden ook helemaal zelf de tactiek en maken de boot zelf zeilklaar voor de wedstrijd.”

Het is al de vierde keer dat de G-zeilers een groot evenement varen op de Snitser Mar. Twee keer voor corona deden ze mee aan de Sneekweek en vorig jaar was in Sneek de Unified Sailing Regatta. Half juni waren diverse G-zeilers nog actief op de Special Olympics in Twente.

Jan Obe van der Hoek (56) is een van de meest ervaren zeilers van de groep. ,,Hoe lang ik al zeil? Bijna mijn hele leven al, het is me met de paplepel ingegoten.”

Hij is de stuurman van zijn team, de KWS 2. Op dag 1 eindigden ze in de races respectievelijk ,,twee keer als vierde en één keer als derde”. Vandaag moet het beter, zo blikt hij vooruit. Hij won in 2014 de Special Olympics, toen in Heerenveen. En de winnaarsmentaliteit zit er goed bij hem in.

Foppe Fonds

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door het Foppe Fonds en Sport Fryslân. ,,Die hebben ervoor gezorgd dat we op diverse locaties kunnen zeilen met mensen met een verstandelijke beperking. Met als einddoel meedoen aan de Sneekweek.”

Een van hen is Marnick Boes (25) uit Wolvega, die het syndroom van Down heeft. ,,Ik heb alles kunnen leren tijdens de zeillessen’’, vertelt hij. De wedstrijden vindt hij prachtig. ,,Ik zit bij de fok.”

Hij vormt een team met stuurvrouw Aagje Gerrits, Ronald Boon en Henk Muller. Ze maken de boot gereed om naar de start te varen.

Er staat in de ochtend ongeveer 2 Beaufort wind en dat is net genoeg. De Valken gaan iets na 10.15 uur van start als de toeter klinkt. Vanaf de wal is het alleen met een verrekijker goed te volgen wie aan kop ligt.

Marita Smits is coach van de teams van Stichting Plons uit Rotterdam en slaat alles gade. Naast KWS uit Sneek en VvAST uit Burgum de derde vereniging in het wedstrijdveld. ,,Dertien zeilers van ons doen mee, onder wie een vrouwenboot, wat ook speciaal is’’, vertelt Smits. Ze is lovend over de organisatie van de Sneekweek en dat het G-zeilen een volwaardig onderdeel is van het enorme zeilevenement. ,,Hierin lopen ze écht voorop.”

2.4mR-klasse

Naast de eerder genoemde klassen is er ook nog de 2.4mR-klasse. Dit is een kielboot voor één persoon. Hier zeilen zowel mensen met een lichamelijke beperking en zonder een beperking in. Juist dat die groepen samen sporten is geweldig, vindt Sterk.

Arend Pet (67) uit Zoetermeer is een van de zeilers. Hij heeft een lage dwarslaesie en zit in een rolstoel, maar vindt dat ,,het daar niet over moet gaan”. Het gaat hem ,,om het zeilen, het plezier”. Hij begon op zijn zesde in een BM’er en heeft zelf ook nog een First 32-wedstrijdboot van tien meter. ,,Maar dit hier is de Ferrari onder de zeilboten. Alle lijnen zijn precies zo te trimmen als jij het wilt.”

De 2.4mR-boten varen hun wedstrijden op een ander deel van het water, midden tussen de andere. Pet roemt de sfeer tijdens de Sneekweek. ,,’Overdag voor de eer, ’s avonds voor de sfeer’, dat motto zie je ook bij ons onder elkaar.”

Anker in de week

Han Sterk is namens de Stichting Aangepast Zeilen Sneek iedere woensdagavond met deze sport bezig. ,,Het is mijn anker in de week. Ik zou het voor geen goud willen missen. Het gééft me energie, hoe druk ik het ook heb.”

En dat is wat hij ook hoort van de vrijwilligers die aan Sneekweek meewerken. ,,Ze zeggen: dit is zó geweldig.” Het plezier om dit samen te doen is groot. ,,Er wordt zo veel gelachen met elkaar.” De meesten staan dan ook al weer klaar om volgend jaar weer mee te doen.

Ook de lunch en de afsluitende barbecue op donderdagmiddag werken sfeerverhogend. Er zijn prijzen voor de winnaars van de eindrangschikking, maar verliezers zijn er deze dagen niet. Er wordt teruggekeken op topdagen. Het is een editie om nooit te vergeten, ook door het weer. ,,,En iedereen hier gaat met een prijs naar huis”, besluit Marita Smits. Bij het G-zeilen zijn alleen maar winnaars.

Nieuws

menu