Alleen een tunnel onder de Waddenzee kan het Waddengebied behoeden voor schade bij de aanleg van stroomkabels

Alleen met een tunnel onder de Waddenzee kan zonder schade aan het Waddengebied de stroom van de windparken op de Noordzee naar vasteland worden gebracht. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV).

De stroom van windmolens van het Gemini windpark boven de Wadden gaat met een kabel naar de Eemshaven. Voor de geplande windparken zijn er waarschijnlijk alternatieve routes nodig.

De stroom van windmolens van het Gemini windpark boven de Wadden gaat met een kabel naar de Eemshaven. Voor de geplande windparken zijn er waarschijnlijk alternatieve routes nodig. Foto: AFP

Het bureau schreef het onderzoek op verzoek van onder meer het ministerie van Economische Zaken. Maar gezien de vele vragen rond zo’n Waddentunnel en de nog op te lossen technische vraagstukken, heeft het onderzoeksbureau deze optie tot verdriet van de Waddenacademie niet meegenomen in het onderzoek. Daarin kwamen wel 27 andere opties aan bod. Ook beveelt RHDHV aan de haalbaarheid van zo’n tunnel, ook met het oog op meer windparken na 2040, verder te onderzoeken.

Natuurschade

Nieuws

menu