De Schuilschuur in Oudebildtzijl opent deuren voor vrouwen in scheidingsproblemen: 'Als je niet durft te vertellen wat je nodig hebt, dan kan niemand je helpen’

Vrouwen die tijdelijk onderdak nodig hebben vanwege een echtscheiding, kunnen vanaf 1 oktober terecht in De Schuilschuur in Oudebildtzijl. ‘We zijn wel echt geschrokken hoeveel aanmeldingen we krijgen. Niet alleen uit Fryslân, maar uit het hele land.’

Neeltje van den Brand in een van de twee appartementen van de Schuilschuur in Oudebildtzijl.

Neeltje van den Brand in een van de twee appartementen van de Schuilschuur in Oudebildtzijl. Foto: MARCHJE ANDRINGA

„Kijk, hiernaast staat het pipowagentje. Dat gaan we als extra slaapplek in de tuin zetten”, zegt Neeltje van den Brand terwijl ze achterom de tuin in loopt. Het graan is net van het land gehaald, dus van achter haar schuurhuis in Oudebildtzijl is er vrij uitzicht tot aan de zeedijk.

Deze kant van het huis is in een paar jaar tijd verbouwd tot twee appartementjes. De Schuilschuur, zo heet de plek, want het zal straks onderdak bieden aan mensen die in een scheiding liggen en tijdelijke woonruimte nodig hebben. „Er blijven nog altijd wel dingen die we moeten aanpakken”, zegt Van den Brand. „De tuin kan nog wat opgeknapt, en we willen een extra slaapkamer en een ontmoetingsruimte bouwen. Maar we gaan op 1 oktober van start.”

Huiselijk geweld

Sinds het nieuws over de aanstaande opening bekend is, heeft ze al elf afspraken gemaakt. „We zijn wel echt geschrokken hoeveel aanmeldingen we krijgen. Niet alleen uit Fryslân, maar uit het hele land. De helft komt van vrouwen die te maken hebben met huiselijk of psychisch geweld.”

Zij hebben vaak geen mogelijkheden om snel op zichzelf te kunnen gaan wonen, al of niet met kinderen. „Deze groep krijgt geen urgentie voor een huurwoning, dus je hebt weinig andere opties dan het Leger des Heils.”

Donderdag zijn de eerste geïnteresseerden langs geweest in Oudebildtzijl. „Vanochtend was er een vrouw in het westen van het land, die haar zoekgebied heeft vergroot omdat ze nergens terecht kan. Ze slaapt nu bij haar oude tante op de bank, of bij een vriendin. Ze heeft rust nodig, en voor zulke gevallen is de Schuilschuur bedoeld.”

Laatste statiegeldfles

Als partners willen scheiden, maar nog op elkaars lip blijven zitten vanwege financiën of woningnood, dan gaat het vaak mis, weet Van den Brand. Met zo’n situatie heeft de van oorsprong Brabantse trainingsacteur ook zelf de nodige ervaring gehad. Niet lang nadat ze met haar toenmalige man in Oudebildtzijl was komen wonen, ging het niet meer.

„Dan moet je zo snel mogelijk uit elkaar. Na de scheiding kwam ik flink in financiële problemen terecht. Ik moest met de laatste statiegeldfles in huis het brood halen. Die armoede heb ik lang verborgen gehouden, uit schaamte. Uiteindelijk heb ik het aan mijn vriendenkring verteld. Dat vond ik zó eng, maar het is de beste stap die ik heb gezet. Want als je niet durft te vertellen wat je nodig hebt, dan kan niemand je helpen.”

Dat motiveerde haar om de Schuilschuur te bouwen, een idee dat vijf jaar geleden begon met een crowdfundingsactie. Haar initiatief trok al snel de publiciteit. Zo werd een begin gemaakt met de verbouwing door het tv-programma Nederland Verbouwt in 2017, en ging de opbrengst van de tv-quiz Weet ik veel van RTL4 ook naar het project. De appartementen konden worden afgebouwd met een renteloze lening van een uitvaartverzorgster uit de provincie.

Hulp van vrijwilligers met scheidingservaring

De verbouwing werd in een paar etappes met de hulp van vrijwilligers gerealiseerd. „Veel vrijwilligers boden hun hulp aan omdat ze zelf ook ellende rond een scheiding hebben meegemaakt en weten wat het is. Maar ook uit het dorp krijgen we hulp. En mijn 84-jarige vader, die van oudsher timmerman is, komt hier nog vaak een paar dagen klussen.”

De Schuilschuur is in principe bedoeld voor een verblijf van zes maanden. „We hanteren huur naar draagkracht. Wie een minimaal loon heeft, betaalt ook het minimum aan huur. Maar wie een baan heeft, betaalt iets meer. En alles gaat in de pot om verder te bouwen aan de Schuilschuur.”

Van den Brand gaat nog op zoek naar twee goede fietsen. „Zodat mensen hier ook kunnen uitwaaien. Het is hier heerlijk rustig, maar het nadeel is wel dat je het dorp moeilijk uitkomt als je geen eigen vervoer hebt.”