Als starter is het achter aansluiten voor een betaalbare woning

Flink overbieden, maar toch tientallen keren achter het net vissen. Ook in Fryslân is het voor jonge kopers moeilijk om een woning te vinden. Toch zijn er regionaal wel verschillen: een ervaringsverhaal.

Deze tussenwoning aan de Emmastraat in Sneek stond tussen de zeven en elf dagen op Funda en werd snel verkocht. De vraagprijs was 245.000 euro voor 119 vierkante meter.

Deze tussenwoning aan de Emmastraat in Sneek stond tussen de zeven en elf dagen op Funda en werd snel verkocht. De vraagprijs was 245.000 euro voor 119 vierkante meter. Foto: Geert Veldstra

Woningnood is al lang niet meer alleen een probleem van de Randstad. Met name in Leeuwarden, Sneek en andere delen van de Zuidwesthoek is het voor veel starters moeilijk om een betaalbare woning te vinden.

Jeroen Hulshof (31) weet hier alles van. Na een paar jaar in Zwolle en Hasselt gewoond te hebben wilden hij en zijn vriendin Elfrida van Sloten graag terug naar Sneek. ,,Hier komen we vandaan en er wonen nog veel vrienden en familieleden. We missen nu juist het spontane contact. Even gauw een bakje koffie doen zit er nu bijvoorbeeld niet in.”

Ze hadden al ervaring met de oververhitte woningmarkt van Zwolle en omgeving, maar in Sneek bleek het ook moeilijk om een betaalbare woning te vinden. ,,We zijn wel achter zo’n honderd woningen aangegaan en hebben tientallen keren een bod uitgebracht. Maar keer op keer ging het niet door.”

Socials first

Het begint al met de eerste reactie op een woning. ,,Als je alleen op Funda kijkt, vis je al vaak achter het net. Daar zit de planning van de makelaar voor een bezichtiging meestal al vol en in die groep zit meestal al iemand die het winnende bod doet”, zegt Hulshof. ,,Makelaars zetten de woning vaak eerst op hun sociale media – socials first – en als je dat in de gaten houdt en daarop reageert kun je nog een kans maken.”

We zijn zelfs een keer een huis misgelopen doordat de makelaar een fout had gemaakt in de planning. Dat wilde hij niet meer aanpassen

Het stel kreeg vervolgens te maken met open dagen die, in het pre-coronatijdperk, erg druk bezocht werden. ,,Het is dan moeilijk om goed te kijken.” Bovendien zat een tweede bezichtiging er niet in. ,,We zijn zelfs een keer een huis misgelopen doordat de makelaar een fout had gemaakt in de planning. Dat wilde hij niet meer aanpassen omdat er al voldoende belangstelling was.”

Bieden

Als ze al tot de volgende stap kwamen en serieus achter een huis aan gingen, werden ze overboden. ,,Vooral bij het online bieden ging het snel. Je kunt dan zien wat een ander biedt en dan is het voor velen een kleine moeite om er toch nog een schepje bovenop te doen om over de ander te gaan. Die doet dat dan ook en zo jaag je elkaar en daarmee de prijs op. Zo was er een huis te koop voor 270.000 euro dat na de online bieding voor 310.000 euro wegging.”

Jeroen en Elfrida hebben overwogen om iets te huren, maar ook dat bleek lastig. ,,Het is moeilijk en duur om een huurwoning te vinden. En als je op de particuliere huurmarkt bent aangewezen zijn je maandlasten een stuk hoger.” Ook in de plaatsen rond Sneek bleek de markt moeilijk. ,,We hebben bijvoorbeeld in IJlst gekeken, maar ook daar werden we flink overboden.”

Wy hawwe ûnder oaren yn Parregea, Warkum, Top en Twel, Easthim en Skearnegoutum sjoen, mar oeral is de belangstelling grut

Nathan Veldstra (30) zoekt ook al maanden iets in de regio van IJlst met zijn vriendin Rianne Huisman. ,,Wy hawwe ûnder oaren yn Parregea, Warkum, Top en Twel, Easthim en Skearnegoutum sjoen, mar oeral is de belangstelling grut. Hast mar in heal oerke foar in besichtiging en dan moastst eins fuort al in bod dwaan oars is it fuort. Ik bin faak noch mear tiid kwyt om in pear skuonnen te keapjen.” Ook zij zoeken in de prijsklasse twee tot drie ton. ,,Wy komme eins ek allinnich mar minsken fan ús leeftiid tsjin as wy in hûs besichtigje.”

Volgens makelaars Jan Ypeij en Peter Noordraven van Makelaardij Friesland heeft de populariteit van de Zuidwesthoek te maken met de nabijheid en bereikbaarheid van de Randstad. ,,Je zit dichtbij de Afsluitdijk en de A6 en bent dus zo in Amsterdam”, zegt Ypeij. ,,Wij krijgen nu bijna dagelijks telefoontjes van mensen uit het Westen die hier een huis willen kopen. Dat heb ik in de dertig jaar dat ik dit werk doe nog niet eerder meegemaakt. Sowieso is de drukte op de woningmarkt voor ons nu ongekend.”

Mijn eigen ervaring

Naast de Zuidwesthoek springt Leeuwarden eruit. Ikzelf merkte dit twee jaar terug al toen ik overwoog een woning in Leeuwarden te kopen. Telkens als ik op Funda ergens op reageerde kreeg ik te horen dat de woning al niet meer beschikbaar was. Ik had geen zin om er met mijn neus bovenop te zitten en gelukkig kon ik een huisje via de woningstichting vinden.

Collega bij het Friesch Dagblad Jan-Peter Soenveld, net als ik dertig jaar, wilde wel graag iets in Leeuwarden kopen, maar dat kostte hem bijzonder veel moeite. ,,Ik heb elke dag de sociale media van makelaars in de gaten gehouden en tientallen bezichtigingen aangevraagd. Ik ben bij zo’n dertig huizen geweest en heb acht keer een bod gedaan, maar ik werd telkens flink overboden. Soms wel meer dan twintigduizend euro.”

Voor elke bezichtiging moet je weer tijd vrij nemen en dan denk je: misschien is dit het wel! Maar dan valt het toch weer tegen

Na vier maanden zoeken wist hij toch een plekje te vinden. ,,Achteraf is dat nog redelijk snel, maar ik heb er wel heel veel werk van gehad. Het kost veel energie. Voor elke bezichtiging moet je weer tijd vrij nemen en dan denk je: misschien is dit het wel! Maar dan valt het toch weer tegen of je wordt overboden.”

Volgens makelaar Ypeij is Leeuwarden al jaren populair. ,,Je ziet ook op andere plekken dat juist de grotere steden in trek zijn vanwege de nabijheid van allerlei voorzieningen.”

Een stuk lager

Zelf heb ik inmiddels een huis in Drachten gekocht. Mijn ervaringen daar stonden haaks op die van anderen in Sneek of Leeuwarden. Eigenlijk wilde ik wel naar Joure, waar ik ben opgegroeid, maar daar staat amper iets te koop dat je als eenverdiener kunt betalen. Per toeval ontdekten mijn vriendin en ik dat de prijzen in Drachten een stuk lager zijn. En er bleek precies het huis te staan dat wij mooi vonden. We konden rustig de tijd nemen voor twee bezichtigingen en het was zelfs nog mogelijk om iets van de vraagprijs af te krijgen.

Sinds de binnensteden in de jaren negentig zijn opgeknapt zijn plekken met een historisch centrum erg in trek, en dat mist Drachten

Drachten is toch, wat betreft inwoners, de tweede plek van Fryslân. Waarom is de markt daar zo anders? Volgens Ypeij en Noordraven, die zowel in Drachten, Sneek als Leeuwarden actief zijn, is Drachten altijd goedkoper geweest. ,,Leeuwarden en Sneek zijn toch populairder vanwege hun historische binnenstad. Sinds de binnensteden in de jaren negentig zijn opgeknapt zijn plekken met een historisch centrum erg in trek, en dat mist Drachten. Maar we zien hier wel potentie hoor, onder andere vanwege de nabijheid van Groningen.”

Jeroen en Elfrida hebben inmiddels een woning in Sneek gevonden en krijgen in februari de sleutel. Nathan en Rianne zijn nog op zoek. Ze hopen dat de prijzen door de coronacrisis nog wat gaan zakken, maar voorlopig lijkt het die kant niet uit te gaan. ,,De schaarste op de woningmarkt blijft”, zegt Noordraven. ,,We zien nu dat de markt in Fryslân overal goed gaat. We vinden dan ook dat we van het idee af moeten dat hier krimp is. Je merkt dat namelijk nu niet op de woningmarkt en bovendien kan Fryslân een rol hebben als overloopgebied voor het Westen.”

Leeuwarder huizen werden nog nooit zo snel verkocht

Sinds de start van de coronacrisis zetten meer woningeigenaren in Leeuwarden hun woning te koop. De aanwas van nieuwe huizen ligt een tiende hoger dan in dezelfde periode in 2019. Volgens de onderzoekers halen woningeigenaren hun geplande verkoop naar voren, en zien andere woningeigenaren dit als 'het ideale verkoopmoment' door de onzekerheid rondom de toekomst van de woningmarkt.

Nieuws

menu