Dit artikel is vandaag gratis

Als tweede gemeente in Fryslân stelt ook Súdwest-Fryslân een geitenstop in

Steeds meer gemeenten overwegen een geitenstop vanwege gezondheidsrisico's voor omwonenden. Foto: Rob Engelaar Rob Engelaar

In navolging van de gemeente Weststellingwerf wil het college van B en W van Súdwest-Fryslân ook een geitenstop in de gemeente invoeren.

Dit houdt in dat nieuwe geitenbedrijven zich niet in de gemeente mogen vestigen en dat bestaande geitenhouderijen niet mogen uibreiden, ook niet met één of twee geiten. Boeren die willen omschakelen naar geiten, krijgen hier geen vergunning voor.

Het gaat om een voorbereidingsbesluit dat geldt voor maximaal één jaar. Voor die tijd hoopt het college dat er meer feiten naar boven komen uit het onderzoek naar gezondheidsrisico’s rond geitenbedrijven. Onder andere het RIVM en de WUR in Wageningen doen hier onderzoek naar. Zij zien dat mensen die in een straal van twee kilometer van een geitenbedrijf wonen meer kans lopen op een longontsteking, maar dat zijn pas de eerste resultaten. Het eindresultaat wordt pas in 2024 verwacht.

Meer aanvragen

Met het voorbereidingsbesluit geeft het college zichzelf een instrument om het besluit met een jaar te verlengen tot er wel meer duidelijk is over de gezondheidseffecten. Het college voelt zich genoodzaakt dit besluit te nemen omdat er de laatste tijd meer vragen bij de gemeente binnenkomen over het vestigen van een geitenbedrijven. Drie aanvragen zijn concreet. Volgens de huidige regels zijn geitenhouderijen in de bestemmingsplannen wel toegestaan.

Boeren schakelen steeds vaker over op geiten, omdat de regels voor veehouderijen aangescherpt worden. Het houden van geiten is daardoor lucratiever geworden en geeft meer toekomstperspectief.

De provinciale geitenstop die eerder wel gold, werd in 2019 niet verlengd. Daardoor kunnen er nu verschillen ontstaan tussen gemeenten. Súdwest vreest voor een waterbedeffect als gemeenten verschillend oordelen en wil met dit besluit voorkomen dat geitenhouders zich gaan verplaatsen. In de meeste andere provincies geldt wel een geitenstop.

Nieuws

menu