Corona hakt erin bij amateurverenigingen: het aantal leden is flink gedaald. 'Koroana wie faak it setsje om op te hâlden'

De coronacrisis heeft het verenigingsleven in Nederland hard geraakt. Bij 36 procent van de muziekverenigingen, koren, schilder- en toneelclubs is het aantal leden gedaald. Zeker zeven Friese koren zijn gestopt.

Het 'Nootgebouw' van brassband Euphonia Wolvega werd tijdens de coronapandemie ook gebruikt door brassband Pro Rege uit Heerenveen en Soli uit Leeuwarden.

Het 'Nootgebouw' van brassband Euphonia Wolvega werd tijdens de coronapandemie ook gebruikt door brassband Pro Rege uit Heerenveen en Soli uit Leeuwarden. Foto: Lenus van der Broek

Het gemiddelde aantal vaste leden daalde door corona van 41 naar 36 leden. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van de VerenigingsMonitor van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst (LKCA). Een recordaantal van ruim drieduizend verenigingen reageerde op een onderzoek van het instituut. In 2018 werd het eerste, grote landelijke onderzoek gehouden.

Nieuws

menu