Discriminatie, coronahoesten en misbruik van informatie: dit zijn de klachten uit 2020 over provincieambtenaren in Fryslân

Tegen medewerkers van de provincie Fryslân is in 2020 acht keer een klacht ingediend vanwege integriteitsschending. Daarvan werden vijf klachten ingediend van buitenaf; het gaat om drie interne klachten.

Het provinciehuis van Fryslân in Leeuwarden.

Het provinciehuis van Fryslân in Leeuwarden. Foto: Google Maps

Tweemaal zou een burger door een medewerker onheus zijn bejegend en driemaal zou een medewerker de coronamaatregelen niet hebben gerespecteerd. Bij een persoon hoestte een medewerker iemand anders in het gezicht.

,,De persoon in kwestie zat er helemaal doorheen en heeft nadien zeer uitvoerig zijn excuses aangeboden”, meldt gedeputeerde Avine Fokkens. Ook waren er klachten over discriminatie, misbruik van informatie of overtreden van de regels, die meldingen kwamen eenmalig voor in 2020.

Volgens de provincie gaat het in zes gevallen om vastgestelde integriteitsschendingen. Dat is medewerkers op een mondelinge of schriftelijke waarschuwing komen te staan.

Ongewenst gedrag

Ook zijn medewerkers van de provincie vorig jaar in totaal elf keer naar een vertrouwenspersoon gestapt vanwege ongewenst gedrag.

Het jaarrapport over integriteit van de provincie is openbaar omdat er volgens de Ambtenarenwet sinds 1 januari 2020 verplicht verantwoording moet worden afgelegd. Vorig jaar deden 73 ambtenaren een workshop integriteit ter voorbereiding op de ambtseed. Als de coronamaatregelen het toelaten leggen zij daarover een eed af in de Statenzaal. Bij de provincie werken ruim duizend mensen.