Anja Brouwer uit Nes (Ameland) is gekroond tot natuurfotograaf van het jaar, en heeft een boodschap bij haar foto's: 'Er moet meer gebeuren voor het behoud van de scholekster'

Anja Brouwer (53) uit Nes (Ameland) is Groene Camera Natuurfotograaf van 2023 geworden met een serie over scholeksters. Anderhalf jaar lang, met in die periode twee broedseizoenen, fotografeerde ze haar favoriete vogel, op Ameland, bij de pier van Holwert en langs de Waddenkust. ,,Je kunt een serie maken in een uur, en dat kan ook heel mooi zijn. Maar deze prijs is wel een erkenning, een bekroning van mijn werk en de tijd die ik erin heb gestoken.”

Scholeksters.

Scholeksters. Foto: Anja Brouwer

‘Scholeksters, iedereen kent deze opvallende zwart-wit-rood gekleurde vogels wel. Vaak zijn ze te zien aan de kust, maar je ziet ze ook in steden door het hele land. Dit portfolio laat zien dat de scholekster het moeilijk heeft’, schrijft de jury van de Groene Camera over de serie van Brouwer. Dat komt door natuurlijke omstandigheden, de mens, landbouw en verkeer. ‘Gelukkig zijn er ook mensen die de scholekster een warm hart toedragen en ze behoeden voor een vreselijk lot. Dit portfolio belicht al deze facetten en laat zowel zorgen als hoop zien, met stuk voor stuk prachtige en zorgvuldig gemaakte foto’s’, besluit het juryrapport.