Dit artikel is vandaag gratis

Gastdocent nodig op school? Binnenkort zijn advocaten Wim en Hans Anker te boeken, die kinderen en jongeren willen onderwijzen over het strafrecht

Hans en Wim Anker willen na hun pensioen gastlessen geven aan kinderen en jongeren. Foto: Marchje Andringa

De gepensioneerde strafrechtadvocaten Anker en Anker zijn binnenkort te boeken door scholen. Ze willen jongeren onderwijzen over het Nederlandse strafrechtsysteem. Daarover bestaan veel misvattingen volgens de broers.

Hans Anker neemt de jongste categorie voor zijn rekening en wil gastcolleges verzorgen op basisscholen (vanaf groep 7 en 8), het voortgezet onderwijs en mbo’s.

Wim Anker neemt de hbo’s en universiteiten voor zijn rekening en is van plan nog drie keer per week lezingen te geven op bijvoorbeeld congressen of bij bedrijven. Er is een website in de maak, waarop de schooldirecteuren een aanvraag kunnen doen.

Bekendheid

De broers werkten zo’n veertig jaar in het strafrecht en startten in 1991 hun eigen kantoor Anker&Anker aan de Ossekop in Leeuwarden. Ze kregen grote bekendheid met de verdediging van Ferdie E. (ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn).

Andere bekende zaken waren onder meer die van Richard Klinkhamer, die zijn vrouw ombracht, en Robert M., wegens misbruik van tientallen jonge kinderen. Ook stonden ze caféhouder Jan Veerman bij in verband met de Volendamse cafébrand, waarbij veertien doden en tweehonderd gewonden vielen.

Bedreigingen

Dat de broers juist mensen verdedigden die van gruwelijke misdaden werden beticht, leverde hen geregeld bedreigingen en verwensingen op. Met de gastlessen willen ze jongeren uitleggen hoe het strafrecht in elkaar zit en wat het belang is van een advocaat.

Hans: ,,Veel mensen denken dat we in Nederland juryrechtspraak hebben.” Ook het beginsel dat een verdachte een verdachte is en pas dader na veroordeling. ,,Maar in de publieke opinie is een verdachte vaak al veroordeeld voordat er ook maar een rechter aan te pas komt.”

Lees hier een uitgebreid interview met advocaten Wim en Hans Anker over hun missie om het strafrecht onder de aandacht te brengen van de jeugd: ‘ ‘Weet je dat veel mensen denken dat we hier juryrechtspraak hebben?’

Nieuws

menu