Dit artikel is vandaag gratis

Appartement in Sneek gaat in vlammen op, de brandweer rukt ook uit om een natuurbrand tussen Buitenpost en Rohel te blussen

Een brandweerauto. Foto: ANP

Een appartement aan de Sytsingawiersterleane in Sneek is maandag in vlammen opgegaan. De uitslaande brand ontstond omstreeks half een ‘s middags, vermoedelijk in een wasdroger.

Kort na de melding is de brandweer met twee tankautospuiten en een hoogwerker uitgerukt. Na opschaling naar grote brand, heeft het korps van Sneek bij het blussen hulp gekregen van de posten IJlst, Heeg en het grootwatertransport uit Joure. Ook de brandweer Drachten is gekomen.

Bij de brand, die snel onder controle was, is veel rookontwikkeling vrijgekomen. Het pand is daarom volledig ontruimd door de hulpdiensten. Bewoners konden in afwachting van het bluswerk voor opvang terecht in het nabijgelegen woonzorgcentrum Frittemahof.

Twee personen zijn door ambulancepersoneel naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe zij er aan toe zijn, is niet bekend. De meeste bewoners konden rond kwart voor vier weer terug naar huis.

Brand bij Rohelstermieden

Ook bij de Rohelstermieden - een natuurgebied tussen Buitenpost en Rohel - ging het mis. De brand ontstond in een gebied van ongeveer zeventig bij tien meter en werd rond kwart voor drie ‘s middags ontdekt door een boswachter.

De brandweerkorpsen van Kollum en Buitenpost zijn daarop met meerdere voertuigen naar de Rohelstermieden gegaan om de vlammen te doven en zijn nog geruime tijd aan het nablussen geweest. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

Brandweer Fryslân waarschuwde enkele uren voor de melding via een bericht op Twitter nog voor ‘een extra groot risico op natuurbrand’ door droogte.

Nieuws

menu