Dit artikel is vandaag gratis

Wie schuine muren in huis spannend vindt, kan zijn kans grijpen: appartement in omgekeerde boerderij bij Workum staat te koop

De omgekeerde boerderij van Pieter Stellingwerf vanuit de lucht bekeken, met links nog de oude boerderij. Foto: Simon Bleeker

Een van de appartementen in de bekende omgekeerde boerderij Lânskip tussen Hindeloopen en Workum staat te koop. De eigenaar heeft het volgens makelaar Fedde Akkerman prima naar haar zin, maar kan haar werk er niet goed in uitvoeren.

Het plan was dat ze haar cateringbedrijf vanuit de naastgelegen oude boerderij zou uitoefenen, maar dat gebouw wordt gesloopt. Voor het appartement op de eerste verdieping met twee slaapkamers en een totale woonoppervlak van 124 vierkante meter wordt 419.000 euro gevraagd. Doordat het appartement in het ‘dak’ is gesitueerd lopen de muren van het appartement scheef.

Bedenker en bouwer van de omgekeerde boerderij Pieter Stellingwerf woont zelf op de bovenste verdieping. Met de bouw van de omgekeerde boerderij zette hij in 2018 letterlijk alles ‘op z’n kop’. Stellingwerf, in het dagelijks leven regisseur en theatermaker, wilde mensen prikkelen, hen aan het denken zetten.

Dat gebeurt met Lânskip behoorlijk rigoureus: door het alom bekende plattelandsleven letterlijk op de kop te zetten. Architect Rein Hofstra ontwierp de boerderij in dezelfde stijl als de oorspronkelijke boerderij op het terrein.

Staal, geeltjes en zonnepanelen

Met een zware staalconstructie, spouwmuren van Friese geeltjes en een grote zuil staat het gebouw stevig. Op het grote platte dak liggen zonnepanelen. In 2020 is de boerderij opgeleverd. Behalve het appartement dat nu te koop staat, is Stellingwerf nog bezig twee appartementen en een bed & breakfast te bouwen.

Nieuws

menu