Commissaris Arno Brok ontsteekt bij De Harmonie het bevrijdingsvuur met de fakkel die hij van model Loiza Lamers heeft ontvangen. Naast Lamers burgemeester Sybrand Buma.

Arno Brok pleit voor bewustzijn bij aansteken bevrijdingsvuur, want vrijheid is zoveel meer dan een open terras

Commissaris Arno Brok ontsteekt bij De Harmonie het bevrijdingsvuur met de fakkel die hij van model Loiza Lamers heeft ontvangen. Naast Lamers burgemeester Sybrand Buma. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

We moeten onze vrijheid niet afmeten aan de mogelijkheid om op een terras te kunnen zitten, of een concert bij te wonen onder de Oldehove. Dat was de boodschap van commissaris van de Koning Arno Brok, gistermiddag op Bevrijdingsdag bij het aansteken van het vrijheidsvuur in Leeuwarden.

Model Loiza Lamers reikte hem de fakkel aan. Zij is een van de veertien ‘verschilmakers’ in het land: meer of minder bekende Nederlanders die zich inzetten voor vrijheid en het gesprek erover.

,,Hoe soene de Armeniërs tinke oer harren befrijingsdei yn relaasje ta de genocide? En wat betsjut it foar Navalny yn Ruslân? En foar de Oeigoeren yn Sina? Soene hja by befrijingsdei ek tinke oan in konsert by de Aldehou?”, sprak Brok.

Geen vergelijking

Volgens hem ondervinden wij sinds een jaar een béétje hoe het is om beperkt te zijn in onze vrijheid, maar gaat een vergelijking met de oorlog geenszins op. ,,De definysje fan frijheid hjoed de dei is dat je wer op in terraske sitte meie...”

Utslúting, diskriminaasje en rasisme woekerje noch hieltyd rûnom. Yn Europa, mar ek yn Nederlân en dus ek yn Fryslân

Volgens Brok moeten wij ons bewuster zijn van de échte betekenis van onze ,,net fanselssprekkende” vrijheid. ,,Utslúting, diskriminaasje en rasisme woekerje noch hieltyd rûnom. Yn Europa, mar ek yn Nederlân en dus ek yn Fryslân. Frijheid is as in hûs dat bliuwend ûnderhâld nedich hat.” Daarvoor zijn we samen verantwoordelijk, we moeten de verhalen blijven doorgeven, aldus Brok.

Vrijheidspark

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en voorzitter Hilbrand Breuker van Smelne’s Erfskip onthulden gisteren in Smallingerland een projectdoek voor het nieuwe Vrijheidspark in de wijk Vrijburgh. Het park wordt vanaf nu aangelegd en kan dan volgend jaar april open.

Lees ook: Friese burgemeesters wijzen op coronamaatregelen om duidelijk te maken hoe belangrijk vrijheid is

Het park is bedoeld als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en als eerbetoon aan alle inwoners van de gemeente die in de bezettingstijd hun leven in de waagschaal hebben gesteld. Het park, een initiatief van de Smelne’s Erfskip, is een hectare groot en wordt onderdeel van het nieuw aan te leggen natuur- en recreatiegebied aan de noordzijde van de nieuwe woonwijk.