Dit artikel is vandaag gratis

Arriva plant 1800, door reizigers gespaarde bomen in Eastrum. Er worden dit jaar in totaal 4166 in Fryslân door de vervoerder gepoot

Jong aangeplante bomen krijgen extra water. Foto: Niels de Vries

Eastrum is 1800 bomen en struiken rijker. Ze werden vrijdag door vervoerder Arriva geplant ter compensatie van de CO2-uitstoot van het ov-bedrijf.

Het bomenplantproject valt onder het zogeheten programma Samen voor Groen waarbij Arriva samen met reizigers spaart voor bomen.

De bomen en struiken zijn bij een voormalige boomgaard in Eastrum geplant en mede betaald door donaties van reizigers en ‘groene busabonnementen’ in 2022. Wie wekelijks gebruik maakt van het ov betaalt met het groene abonnement gemiddeld 25 euro extra per jaar.

Trees for All

Arriva begon in 2016 met Trees for All, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor een bosrijke aarde, met Samen voor Groen. Sindsdien zijn er in opdracht van Arriva al 53.300 bomen in binnen-en buitenland geplant. Vorig jaar doneerde Arriva 8557 bomen aan Trees for All. En daarvan staan er straks dus 4166 in Fryslân.

Het gaat om inheemse soorten zoals de zwarte els, grauwe wilg, lijsterbes, inlandse vogelkers, sleedoorn en de vuilboom. De variatie aan soorten zorgt voor een grote biodiversiteit, veel dier- en plantsoorten kunnen hier een plekje vinden of ervan eten.

Nieuws

menu