Dit artikel is vandaag gratis

Arriva Noord Nederland rijdt ondanks staking donderdag en vrijdag gewoon volgens dienstregeling

Treinreizigers op het station van Leeuwarden tijdens de staking van het streekvervoer op donderdag 2 februari. Foto: ANP

Treinen en bussen van Arriva reden donderdag ondanks de afgekondigde staking wel in Noord-Nederland. Vrijdag worden er voor het noorden ook geen problemen verwacht omdat de staking zich dan concentreert op de Vechtdallijnen.

Het exacte effect van de staking op de dienstregeling wordt pas in de vroege ochtend duidelijk.

In Fryslân inclusief de Waddeneilanden reden alle bussen donderdag volgens dienstregeling. Op andere plekken in het land, zoals in Almere en Utrecht, reed de helft van de bussen. In Twente was dit slechts 30 procent.

Kleinere vervoerders zoals Qbuzz, Transdev, Hermes en Connexxion zeggen dat het aantal bussen afhangt van de stakingsbereidheid onder medewerkers en dat pas kort voor een busrit kan worden aangegeven of de bus rijdt. De bedrijven adviseren reizigers kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Cao voor het streekvervoer

Volgende week maandag, woensdag en vrijdag wordt er ook gestaakt. De staking heeft betrekking op de cao in het streekvervoer die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.

Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het CNV eist 14 procent loonsverhoging over achttien maanden. Het bod van de VWOV komt neer op een loonstijging van 11 procent.

Nieuws

menu