Geen uitzicht op werk of een bsn: asielzoekers zijn het lange wachten zat en demonstreren bij de IND in Zwolle

Bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle is donderdag door tientallen asielzoekers gedemonstreerd tegen de lange wachttijden bij de dienst. Veel asielzoekers zitten lange tijd in onzekerheid omdat ze bijvoorbeeld niet weten wanneer ze een burgerservicenummer (bsn) krijgen en wanneer ze aan het werk mogen.

Asielzoekers uit crisis-noodopvanglocaties (CNO's) voerden donderdag actie bij het IND-kantoor in Zwolle. Links van het midden staat Roos Ykema uit Raard.

Asielzoekers uit crisis-noodopvanglocaties (CNO's) voerden donderdag actie bij het IND-kantoor in Zwolle. Links van het midden staat Roos Ykema uit Raard. Foto: Jilmer Postma

Met de demonstratie willen de vluchtelingen ,,de menselijke kant” van de asielcrisis tonen, aldus de uit Raard afkomstige Roos Ykema, bij de demonstratie aanwezig. De enorme onzekerheid waarmee asielzoekers momenteel worden geconfronteerd leidt tot veel stress en grote frustratie, zegt de oprichter van MiGreat, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen en die betrokken is bij het protest. ,,Er zijn mensen die afgelopen zomer in Ter Apel zijn aangekomen en die vanwege de chaos vorig jaar nog steeds niet bij de IND zijn aangemeld.”