Dit artikel is vandaag gratis

BBB wint ook bij het waterschap: de partij haalt bijna 29 procent van de stemmen voor Wetterskip Fryslân

Sipke Hiemstra en Alice van Gosliga van de BBB op de uitslagenmorgen van Wetterskip Fryslân. Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen

Na de monsteroverwinning bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, is de BoerBurgerBeweging ook bij de verkiezingen voor Wetterskip Fryslân de grootste geworden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag, die donderdagochtend bekend is gemaakt.

Volgens deze uitslag haalde de BBB, met lijsttrekker Alice van Gosliga, 28,9% van de stemmen. Daarmee is de partij ruimschoots de grootste. Water Natuurlijk, met lijsttrekker Monique Plantinga, haalde 14,7% van de stemmen. De FNP (lijsttrekker Bert Vollema) wordt de derde partij in het bestuur van Wetterskip Fryslân. Die partij haalde 11,7% van de stemmen.

Wat de zetelverdeling betreft betekent dit voor de FNP waarschijnlijk een winst van één zetel: van twee naar drie. De BBB komt binnen met zeven zetels, Water Natuurlijk houdt er drie. De definitieve zetelverdeling is nog niet bekend, omdat er ook restzetels te verdelen zijn.

Ook de nieuwe partij Belang van Nederland (BVNL) van Nynke Koopmans krijgt een zetel in het bestuur. Die partij haalde 4,6% van de stemmen. Het CDA van Sjoerd Galema komt uit op 10,4%, en levert daarmee waarschijnlijk een zetel in (van drie naar twee). Dat geldt ook voor de PvdA (8,4%) en VVD (5,1%). Die laatste partij gaat dan van twee naar één zetel.

De ChristenUnie behoudt haar ene zetel, net als de Partij voor de Dieren. De AWP voor Water, Klimaat en Natuur haalt waarschijnlijk niet genoeg stemmen om een zetel te bemachtigen. Lagere Lasten Burger (Otto van der Galiën) had nu nog twee zetels, maar verdwijnt: de partij kreeg 2,8% van de stemmen en dat lijkt niet genoeg om een zetel in het waterschapsbestuur te krijgen.

Nieuws

menu