BFVW ontvangt drone van LTO Noord voor opsporing nest van weidevogel

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) ontvangt binnenkort van landbouworganisatie LTO Noord een weidevogeldrone waarmee nesten vanuit de lucht kunnen worden opgespoord. Met het apparaat kunnen speciaal opgeleide vogelwachters nesten detecteren. De drone wordt op zaterdag 4 mei overgedragen.

Hoe groter het temperatuurverschil tussen de eieren en de omgeving, hoe beter de camera aan de drone de nesten kan vinden.

Hoe groter het temperatuurverschil tussen de eieren en de omgeving, hoe beter de camera aan de drone de nesten kan vinden.

De drone kan volgens de landbouworganisatie twintig tot dertig hectare per uur monitoren en werkt met een warmtebeeldcamera. De camera scant de percelen op temperatuurverschillen en kan daarmee een broedende vogel of warme eieren detecteren. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de eieren en de omgeving, hoe beter de camera aan de drone de nesten kan vinden. Mede daarom gaan de dronepiloten ’s ochtends al vroeg op pad.

Training

De acht vogelwachters van de BFVW die de drone gaan bedienen hebben in de afgelopen tijd met goed gevolg een tweedaagse training tot dronepiloot afgerond. In de komende weken gaan de vogelwachters werken binnen en buiten de gebieden die in het agrarisch landschapsbeheer vallen.

Hoe groter het temperatuurverschil tussen de eieren en de omgeving, hoe beter de camera aan de drone de nesten kan vinden

Bij detectie van een warmtepunt wordt gecontroleerd of er werkelijk een nest aanwezig is en bevestigt de vogelwachter de locatie in het gps-systeem. De plekken kunnen op een kaart worden weergegeven of worden ingevoerd in de gps-apparatuur in de trekker waardoor de grasmaaiende boer op tijd weet wanneer hij rekening met een nest moet houden.

De voorspelling vorige week van voorzitter @RendertAlgra van de @BFVW , dat op 22 februari het eerste kievitsei in Nederland zou worden gevonden, is niet uitgekomen, maar eerste kievitsei in februari kan nog steeds https://t.co/vtkNYckxBu

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) February 26, 2019

De weidevogeldrone is aangeschaft door LTO Noord met financiering van de provincie Fryslân. Het Kollektievenberied Fryslân, de BFVW en LTO Noord hopen in de komende jaren meer drones te kunnen gaan gebruiken.

Mensen die voor hun plezier af en toe met een drone vliegen en mensen die daar hun geld mee verdienen, krijgen te maken met nieuwe Europese regels. https://t.co/5jhVQqx9Io

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) November 28, 2018

Nieuws

menu