Dit artikel is vandaag gratis

Basisscholen in Heerenveen hebben sinds dinsdag de beschikking over de GymFolio App. Dit digitaal portfolio moet buurtsportcoaches en leerkrachten helpen kinderen beter te leren kennen tijdens het bewegen

Wethouder Jelle Zoetendal kijkt hoe een kind gebruik maakt van de GymFolio App. Foto: Gemeente Heerenveen

Dat meesters, juffen en ander onderwijzend personeel het soms moeilijk vinden om te zien hoeveel kinderen nu daadwerkelijk bewegen, is een bekend probleem. Daarom ontwikkelden de buurtsportcoaches van de gemeente Heerenveen met IT-er Bart van der Hoeven een digitaal portfolio: de GymFolio App.

‘Met deze app kan de ontwikkeling van iedere leerling snel, stimulerend en op een bijzondere manier verzameld en getoond worden aan de kinderen zelf, de ouders en het schoolpersoneel’, schrijft de gemeente in een persbericht. Dinsdag is het nieuwe programma voor het eerst in gebruik genomen op obs de Compagnonschool in De Knipe.

Waardevolle input

Basisscholen houden per kind een (digitaal) leerlingvolgsysteem bij. ‘De GymFolio App geeft waardevolle input over de motorische ontwikkeling voor het overall-plaatje per kind’, aldus de gemeente. ‘De docent kan er foto’s of een video van een trotse prestatie tijdens de les in opslaan. En laat een leerling uitblinkend gedrag zien of een bepaalde prestatie haalt, dan komt er een afbeelding (uitblinker badge) in het portfolio. Ook kunnen leerkrachten met de app missies aanbieden die leerlingen tijdens de gymles op hun eigen niveau kunnen aangaan.’

Het plan voor de GymFolio App won vorig jaar de sportinnovatieprijs van 50.000 euro bij een verkiezing van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De gemeente Heerenveen gaat de data die door gebruik verzameld worden, geanonimiseerd gebruiken bij het maken van beleid.

Nieuws

menu