IKC Prins Constantijn in Leeuwarden wint de Vredeman de Vriesprijs: 'Een mooie eenheid van oud en nieuw'

Basisschool IKC Prins Constantijn uit Leeuwarden krijgt de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2022. De school werd beloond omdat bij de renovatie een mooie eenheid is gesmeed tussen het oude deel en de nieuwbouw.

Bij de renovatie wist basisschool IKC Prins Constantijn uit Leeuwarden het oude en nieuwe gedeelte tot een eenheid te smeden.

Bij de renovatie wist basisschool IKC Prins Constantijn uit Leeuwarden het oude en nieuwe gedeelte tot een eenheid te smeden. Foto: Jordi Huisman

De jury koos uit veertig projecten unaniem voor de school. De jury vond de renovatie een mooie prestatie, zeker gezien het beperkte verbouwingsbudget. Basischool en kinderopvang van IKC Prins Constantijn zijn gevestigd in de oude Koningin Emmaschool aan de Willem Sprengerstraat. Architect Jan Nauta van Studio Nauta creëerde een ontwerp waarin dat oude gebouw aan de binnenzijde één geheel werd met een nieuwbouwdeel, maar aan de buitenkant nog duidelijk zijn oorspronkelijke karakter heeft. Typerende Amsterdamse School-details zijn in het nieuwe deel voortgezet in een hedendaagse vorm.