Dit artikel is vandaag gratis

Beekdal De Lende krijgt 100 hectare natuur van topklasse

Polder Hoekstra gaat natuurlijker en biodiverser worden Foto: Provincie Fryslân

De provincie Fryslân heeft dinsdag de herinrichtingsplannen voor ruim honderd hectare in het beekdal De Lende in Zuidoost-Fryslân bekendgemaakt. Op de voormalige landbouwgrond in de Lendevallei wordt het natuurlijke karakter teruggebracht. Dat betekent: meer water, moeras, vochtig hooiland, kruidenrijk gras, heide en een kronkelende rivier. Dat trekt allerlei nieuwe dieren aan.

Het gebied werd in de vorige eeuw gekanaliseerd, waardoor het natuurlijke karakter verdween. Daarmee verdwenen ook de planten en dieren uit het gebied, dat verdroogde. Al jaren is natuurorganisatie It Fryske Gea bezig om het gebied weer te vernatten en daarmee andere diersoorten aan te trekken, zoals watervogels en otters.

Er werden al eerder gebieden aangepast. In deze herinrichtingsronde gaat het om gronden van een voormalig landbouwbedrijf onder Oldeholtpade, polder IJkenverlaat bij De Hoeve en polder Hoekstra. Zeventig hectare van het gebied wordt geschikt gemaakt om meer water op te vangen in natte periodes. Door bemaling worden de aangrenzende landbouwgebieden droog gehouden.

Nieuwe stuw

De polder IJkenverlaat krijgt een nieuwe stuw met vispassage. De extra visverbinding zorgt ervoor dat de dieren makkelijker stroomopwaarts naar voortplantingsgebieden kunnen zwemmen. Bij de stuw komt ook een steiger zodat kanovaarders hun kano’s eroverheen kunnen tillen.

De kosten van de plannen zijn ruim 1,5 miljoen euro. Daarvan betaalt de provincie 685.000 euro en Wetterskip Fryslân 545.000 euro. Daarnaast is er drie ton beschikbaar vanuit de Regiodeal Zuidoost-Fryslân. De werkzaamheden voor de herinrichting beginnen dit najaar in polder Hoekstra. De andere twee gebieden volgen in 2022 en 2023.

Nieuws

menu