Belgische F-16 slaat op hol en ramt gebouw op Vliegbasis Leeuwarden. ,,Het is binnen vijf seconden gebeurd, het ging heel snel’’

Een Belgisch F-16-vliegtuig is donderdagochtend rond 9.15 uur frontaal gebotst op het gebouw van de technische dienst van de vliegtuigbewapening op Vliegbasis Leeuwarden. De Belgische piloot heeft zijn schietstoel gebruikt om het vliegtuig te verlaten. De piloot raakte gewond aan zijn been en is afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook de Belgische crew chief die in het vliegtuig zat, is met voor zover bekend lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Kolonel Henk Doorten, commandant van Vliegbasis Leeuwarden, bij de persconferentie naar aanleiding van het incident met de Belgische F-16.

Kolonel Henk Doorten, commandant van Vliegbasis Leeuwarden, bij de persconferentie naar aanleiding van het incident met de Belgische F-16.

Het ongeluk gebeurde toen de F-16 gecontroleerd werd door de crew chief (onderhoudsmonteur), voordat het toestel zou opstarten om mee te doen aan een oefening van de internationale wapeninstructeursopleiding (WIC), die dezer weken plaatsvindt.

Met nog onbekende oorzaak ging de motor plotseling accelereren, vertelde kolonel Henk Doorten, commandant van de Vliegbasis, in een persconferentie die naar aanleiding van het incident belegd werd. Het toestel was niet meer tot stilstand te brengen. De piloot heeft eerst op de remmen getrapt, maar de acceleratie ging door.

Hij heeft dus uiteindelijk de schietstoel moeten gebruiken om het vliegtuig te kunnen verlaten. Het vliegtuig botste vervolgens op het op dat moment lege gebouw, dat langs de taxibaan staat. Er kwam veel rook vrij van de schietstoel en van de motor toen het toestel het gebouw in schoof.

De brandweer wist de rook tijdig te verwijderen en te voorkomen dat er brand uitbrak, aldus de detachementscommandant van de Belgische luchtmacht. De F-16 heeft bij de botsing de meeste schade opgelopen.

Buiten de hekken

De piloot belandde met zijn parachute buiten de hekken. De crew chief is waarschijnlijk meegesleurd en zag nog net het vliegtuig in het gebouw verdwijnen. ,,Het is binnen vijf seconden gebeurd, het ging heel snel’’, zei Doorten. ,,De vlieger heeft snel moeten beslissen.’’

Het incident zal nu worden onderzocht door de Koninklijke Marechaussee, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Veiligheid van het ministerie van Defensie. ,,En omdat het een Belgische kist, een Belgische vlieger en een Belgische crew chief betreft, zijn er ook Belgische collega’s onderweg’’, legde Doorten uit. Het ongeluk heeft hoogstwaarschijnlijk een technische oorzaak, dus daar zal het onderzoek zich op richten. Het is nog onbekend hoelang het onderzoek gaat duren.

De volgens de Belgische commandant zeer ervaren Belgische piloot is hier voor de opleiding tot wapeninstructeur. Deelnemers aan de opleiding komen uit België, Nederland en Noorwegen. De opleiding vindt al sinds de jaren vijftig plaats op de Friese basis en duurt dit jaar van 3 mei tot 22 oktober. Op dit moment zijn er alleen Nederlandse en Belgische studenten en instructeurs aanwezig op de vliegbasis.

De Nederlandse F-16’s vertrokken donderdag definitief vanuit Leeuwarden naar Vliegbasis Volkel. De feestelijke ceremonie werd afgeblazen naar aanleiding van het incident met de Belgische F-16. Het ongeluk staat los van het vertrek van de F-16’s.