De Benelux Tour zet Fryslân op de kaart als wielerprovincie, maar de etappe tussen Surhuisterveen en Dokkum is voor liefhebbers vooral een kans om hun helden van dichtbij te zien

Voor de derde keer in zeven jaar tijd reed het peloton van de Benelux Tour maandag door Fryslân. Zonder geplande ploegenpresentatie in Dokkum, maar mét enthousiaste toeschouwers langs de kant van de weg.

Sfeerbeeld van het peloton tijdens de eerste etappe van de Benelux Tour vorig jaar zomer, tussen Surhuisterveen en Dokkum.

Sfeerbeeld van het peloton tijdens de eerste etappe van de Benelux Tour vorig jaar zomer, tussen Surhuisterveen en Dokkum. Foto: ANP

Het is gezellig druk op het parkeerterrein naast de supermarkt in Surhuisterveen. Niet omdat de boodschappen in de aanbieding zijn, wel vanwege de start van de Benelux Tour. De enige meerdaagse WorldTour-koers voor profs door Nederland en België begint dit jaar in het Friese wielerdorp en brengt de renners tijdens de eerste etappe naar Dokkum via een grote lus door de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, het Hogeland en Noardeast-Fryslân.