Bergingswerkers en wrakduikers gaan 800 ton vuil uit de Noordzee ophalen bij CleanUpXL. Die actie startte vrijdag in Harlingen met vijftig ton touw en roest

Met de campagne CleanUpXL willen milieuorganisaties 800 ton afval van de Noordzee- en Waddenzeebodem ophalen. „Er liggen hele klossen oude zeekabels op de bodem. Ik snap niet dat dat niet wordt opgeruimd.”

Bergingswerkers Walter Bakker (links) en André Borsch bij een bult Noordzeeafval in de Nieuwe Vissershaven in Harlingen.

Bergingswerkers Walter Bakker (links) en André Borsch bij een bult Noordzeeafval in de Nieuwe Vissershaven in Harlingen. Foto: niels de vries

„Dit is zo’n vijftig à zestig ton bij elkaar”, schat Walter Bakker van de Terschellinger bergingskotter Friendship, die ligt aangemeerd in de Nieuwe Vissershaven in Harlingen. Op de kade bij bergingsbedrijf BDS ligt een stinkend allegaartje van touw en roest dat door Bakker in drie dagen tijd van de Noordzeebodem is opgehaald. „Goeie score, hoor”, zegt directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging tevreden.

Nieuws

menu