Besmettingen met corona in Fryslân op hetzelfde niveau, meer positieve tests onder leerlingen basisschool

In de afgelopen week is het aantal besmettingen onder Friezen gestabiliseerd. GGD Fryslân registreerde 753 positieve tests, negentien meer dan in de zeven dagen ervoor. Vorige week was de toename nog 30 procent. In de leeftijdscategorie twaalf tot dertig jaar nam het aantal coronagevallen af, onder leerlingen op de basisschool juist stevig toe.

Mede door een groeiend aantal vaccinaties, zoals hier in de vaccinatielocatie in Dokkum, stabiliseert het aantal coronabesmettingen.

Mede door een groeiend aantal vaccinaties, zoals hier in de vaccinatielocatie in Dokkum, stabiliseert het aantal coronabesmettingen.

Een op de vijf positieve tests werd vastgesteld bij een basisschoolleerling. Op tien Friese basisscholen waar clusters van tenminste drie besmettingen werden gevonden waren afgelopen week in totaal 87 coronagevallen, onder wie elf docenten. In het voortgezet onderwijs ging het om negen clusters van drie gevallen of meer, tot een totaal van tachtig besmettingen. Opgeteld ging het aantal positieve coronagevallen in het onderwijs van 26 in de eerste week na de vakantie, naar meer dan 167 in de tweede week.

Ook bij zorginstellingen was er een toename, zegt GGD-woordvoerder Jan Arentz. ,,Daar waren ook clusters van besmettingen, en niet zozeer bij bedrijven.” Er testten 46 mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen positief, waaronder 27 bewoners. Het risiconiveau voor Fryslân is na de forse stijging van vorige week verhoogd van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. Extra coronamaatregelen zijn er voorlopig niet.

Friezen lieten zich afgelopen week veel vaker testen. GGD Fryslân stak op de testlocaties in Leeuwarden, IJlst, Drachten, Kollum en Heerenveen 6657 keer een stokje in de neus en mond, tegen 4511 de week ervoor. Het aandeel positieve coronagevallen bleef dus gelijk en nam als percentage van het aantal testen daarmee stevig af.

Arentz: ,,Je ziet dat nu de scholen zijn geopend en daar coronagevallen aan het licht komen, dat er veel meer kinderen worden getest. Hele klassen tegelijk. Dat was in de vakantie niet zo.”

De GGD kwam geen clusters van besmettingen tegen na de thuiswedstrijden van voetbalclubs sc Heerenveen en Cambuur.

Zeven corona-opnames

Er werden zeven corona-opnames in Friese ziekenhuizen gemeld tot en met donderdag 2 september. Vorige week waren dat er zes. Er liggen nu achttien coronapatiënten in Friese ziekenhuizen, tegen elf een week geleden. Er liggen zes mensen met corona op de intensive care, dat aantal bleef gelijk. De afgelopen drie weken zijn er voor zover bekend geen sterfgevallen door corona geweest in Fryslân.

,,De stabilisatie van de besmettingen is een goed teken. Zeker als je weet dat er veel kinderen zijn getest, die er niet zo veel last van hebben. Hopelijk kan het niveau zo blijven.”