36 deelnemers aan een surfkamp op Ameland besmet met corona

Op Ameland zijn 36 deelnemers aan een surfkamp donderdagavond positief getest op corona. De eerste besmetting kwam donderdag bij toeval aan het licht.

Foto:

Foto: Shutterstock

GGD Fryslân was juist op het eiland om een testlocatie voor de zomermaanden in te richten. Daar werd gelijk een groep van 64 jongeren getest die voor een surfkamp op het eiland waren. Van hen bleken 36 twintigers positief te zijn. Alle deelnemers van het surfkamp, die afkomstig waren uit verschillende delen van het land, zijn vrijdagochtend naar de vaste wal gebracht en naar huis gegaan.

Of er ook onder horecapersoneel op Ameland besmettingen zijn vastgesteld, kan de GGD niet bevestigen. „Het bron- en contactonderzoek moet nog starten”, zegt woordvoerder Marcel de Jong. „Het is nu nog niet te bepalen waar de eerste besmetting vandaan komt.” Een aantal Amelander bedrijven heeft zijn personeel opgeroepen om het uitgaansleven en terrasjes te mijden.

Verdriedubbeld

Het nieuws van Ameland volgt op een snelle stijging van coronabesmettingen onder jongeren. De besmettingscijfers zijn in Fryslân in de afgelopen week meer dan verdriedubbeld. Waren er vorige week nog maar 68 positieve tests, deze week waren dat er 229, zo meldt GGD Fryslân in zijn weekbericht.

De stijging lijkt samen te hangen met de versoepeling van coronamaatregelen, waardoor feestjes, horecabezoek en buitenlandse vakanties weer mogelijk zijn. Van alle positieve tests is 16 procent afkomstig van mensen die zijn teruggekomen van vakantie in het buitenland.

Daarnaast zijn er twintig kleine besmettingsclusters vastgesteld, voornamelijk rond cafés. De helft van deze besmettingen is terug te leiden naar horecabezoeken in de stad Groningen, die momenteel koploper is in Nederland als het gaat om besmettingen per 100.000 inwoners.

Maar ook komt een deel van de besmettingen aan het licht doordat voor veel activiteiten negatieve coronatests nodig zijn. Die besmettingen zouden anders onder de radar blijven.

Ruim 60 procent van de positief geteste mensen zit in de leeftijdsgroep van 18 tot dertig jaar. In 11 procent van de gevallen gaat het om tieners. Onder 65-plussers waren er slechts twee besmettingen.

Eén patiënt op de ic

Voor het eerst in driekwart jaar zijn er geen ziekenhuisopnames en sterfgevallen door corona bekend bij GGD Fryslân. In de Friese ziekenhuizen ligt er momenteel één coronapatiënt op de intensive care. In Groningen en Drenthe liggen inmiddels geen coronapatiënten meer in de ziekenhuizen.