Dit artikel is vandaag gratis

Bewoners in 'oud Burgum' willen óók geen nieuwbouw

Bewoners van de Kloosterlaan Noord in Burgum zijn verontwaardigd over de plannen voor woningbouw.

Nadat de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel de plannen voor 150 woningen in De Warren bij Burgum afschoot, bewoners in opstand kwamen tegen plannen aan de Kloosterlaan Zuid en de Elingsloane, zijn nu ook omwonenden van Kloosterlaan Noord en manege Heechhiem in die plaats boos.

In een open brief aan de gemeenteraad spreken de omwonenden van de teloorgang van ‘oud Burgum’. ‘Een leefomgeving van beschermde vogelsoorten, waarvoor in de omgeving door de ‘Fûgelwacht’ nestkasten zijn opgehangen. Prachtige oude klinkerweggetjes zoals de van oudsher genoemde ‘Lykwei’, nu genaamd de Kerklaan, die tot een tijd terug nog een onverharde weg was, de laatste route met paard en wagen naar de begraafplaats ‘de Kruiskerk’. Het is een gebied wat door veel wandelaars, fietsers, mountainbikers en paardensporters gebruikt wordt om te recreëren.’

Onveilige situaties

De omwonenden vrezen voor een toename van verkeer en onveilige situaties. Ze zijn bovendien boos dat er een compleet plan voor 68 woningen aan de raad is gepresenteerd, terwijl zij niet zijn uitgenodigd om hun zegje te doen tijdens het ‘iepen poadium’ op het gemeentehuis. Bewoners van de Elingsloane en Kloosterlaan Zuid hadden wel een brief gekregen.

De bewoners tippen de gemeenteraad om toch maar weer eens naar De Warren, een gebied ten westen van Burgum van 50 hectare te kijken. ,,Er ligt meer ruimte op deze locatie dan de locaties Elingsloane, Kloosterlaan Noord en Zuid en de manege Heechhiem bij elkaar.” De definitieve besluitvorming door de raad over woningbouw bij Burgum volgt nog.

Nieuws

Meest gelezen