Bezoekers moeten nu toch betalen om binnen te komen bij het Afsluitdijk Wadden Center, entreegeld om begroting sluitend te krijgen

Het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand vraagt sinds kort entreegeld van bezoekers. Het is een van de manieren waarop het centrum hoopt de begroting weer sluitend te krijgen.

Het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand in 2018.

Het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand in 2018. Foto: Dominicus Johannes Bergsma Dominicus Johannes Bergsma

Vanwege de coronamaatregelen kon het in 2018 geopende centrum de afgelopen anderhalf jaar vaak niet of slechts voor een beperkt aantal bezoekers open zijn. Inkomsten uit horeca vielen grotendeels weg, wat een gat heeft geslagen in de exploitatie. Waar mogelijk, heeft de uitbater gebruik gemaakt van coronasteun van de overheid om de klappen op te vangen.

De exploitatiekosten zijn echter hoog en de tekorten lopen nog steeds op. Het is bovendien onzeker wanneer het aantal bezoeken weer op peil zal zijn.

A la carte

Sinds 1 juli moeten volwassenen vijf euro entreegeld betalen voor het beleefcentrum en kinderen vanaf vier jaar drie euro. Voor scholen blijft bezoek gratis. De provincie, die het beleefcentrum opzette en het nu verhuurt aan een exploitant, verwacht niet dat het entreegeld een drempel zal zijn voor een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center.

Verder moet de omvorming van het lopend buffet tot een a la carte -keuken vanaf volgend voorjaar voor extra inkomsten zorgen. Ook zal er meer aan marketing worden gedaan om nieuwe bezoekers te trekken.

Het Afsluitdijk Wadden Center wilde geen toelichting geven op de plannen.