Dit artikel is vandaag gratis

Bij de 417 mensen die begin december een verkeerde coronatestuitslag kregen zaten 259 Friezen. 143 van hen bleken toch positief

Een GGD-medewerker voert een coronatest uit bij een kind op de XL-vaccinatielocatie van de GGD in de Utrechtse Jaarbeurs. Foto: ANP

259 Friezen hebben begin december een verkeerde uitslag van hun coronatest gekregen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van GGD Fryslân. Meer dan de helft (143 mensen) bleek het virus toch onder de leden te hebben, terwijl het resultaat aanvankelijk negatief was.

Maandag maakten GGD Fryslân en GGD Drenthe in een gezamenlijk statement bekend dat er drie weken geleden een vergissing is gemaakt in een laboratorium in Deventer (Royal GD). Ten minste 273 inwoners van Fryslân en Drenthe zouden ten onrechte een positief of juist negatief resultaat hebben gekregen na het ondergaan van een coronatest.

Een etmaal later bleek het aantal valspositieve en valsnegatieve testuitslagen te zijn opgelopen tot 417. Volgens Derk Moor, woordvoerder van GGD Fryslân, gaat het daarbij om 259 Friezen die aan ander resultaat hadden moeten krijgen dan ze kregen. ,,143 fout-negatief en 116 fout-positief.”

GGD Fryslân helpt met advies

Omdat de tests op 1, 2 en 3 december zijn afgenomen is het nog een hele klus om te achterhalen met wie de mensen die toch corona hadden de voorbije weken contact hebben gehad (en dus mogelijk besmet). ,,Maar als je goed nadenkt, kom je een heel eind”, aldus Moor. ,,We staan de mensen om wie het gaat met advies bij en brengen samen mogelijke risico’s in kaart.”

Tot zover bekend heeft de fout van het Overijsselse laboratorium in de omgeving Drachten (waar de tests plaatsvonden) geen grote clusters teweeg gebracht. Moor: ,,Dat is ook logisch. Het betreft slechts een klein deel van de besmettingen die de afgelopen maand wekelijks werden geconstateerd.”

Om te voorkomen dat de ‘menselijke registratiefouten’ waarover het laboratorium spreekt opnieuw gemaakt worden, gaat Royal GD nog scherper zijn op het zogenoemde vierogenprincipe, laat woordvoerder Gerda Wijers weten. ,,Hoewel vergissen menselijk is, had dit had nooit mogen gebeuren. Een medewerker heeft per ongeluk een PCR-plaat verwisseld. Daar bieden we onze excuses voor aan.”

Nieuws

menu