In anderhalf jaar is het aantal beveiligingscamera's in de Friese straten toegenomen met bijna 20 procent, vooral veel camera's op Vlieland

Het aantal beveiligingscamera’s op straat nam in Fryslân in anderhalf jaar tijd toe met bijna 20 procent. In totaal hangen er in Fryslân 7636 camera’s van zowel particulieren, bedrijven als de overheid.

Een beveiligingscamera.

Een beveiligingscamera. Foto: ANP

Dit is het aantal camera’s dat is geregistreerd in de politiedatabase ‘Camera in beeld’. De cijfers zijn via een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) opgevraagd door het online platform VPNGids.

Het platform vroeg voor heel Nederland de cijfers van beveiligingscamera’s op en zag dat het aantal landelijk met 22 procent steeg.

Vlieland

In Fryslân nam in Opsterland het aantal camera’s het snelst toe, van 141 in november 2019 tot 239 camera’s in mei 2021. Op Vlieland lopen voorbijgangers de grootste kans dat zij op camerabeelden worden vastgelegd.

Het platform maakte een berekening van het aantal camera’s per 10.000 inwoners. Dit komt op Vlieland neer op 662 camera’s per 10.000 inwoners, terwijl het op Schiermonnikoog om 32 camera’s per 10.000 inwoners gaat.