De perenbomen in De Westereen zijn aangeslagen.

Bijna alle gratis perenbomen hebben de winter overleefd

De perenbomen in De Westereen zijn aangeslagen. Foto: Marchje Andringa

Alle 27 perenboompjes in het parkje bij nieuwbouwwijk De Westereen Easten zijn aangeslagen. Omwonenden plaatsten de boompjes, die door duurzaamheidsbeweging Urgenda gratis werden uitgedeeld, afgelopen augustus. Een kweker bleef door corona met een voorraad zitten en moest ze vernietigen, maar de uitdeelactie voorkwam dat.

In totaal werd Fryslân vorig jaar tussen de 30.000 en 40.000 boompjes rijker. En uitval is er volgens Tsjeard Hofstra, indertijd projectleider van de uitdeelactie, haast niet. ,,Bij ons in het dorp hebben ze alle vijftig de winter overleefd. En ook uit de rest van het land horen we weinig over uitval.”

Er kwamen wel meldingen binnen, maar hoe groot dat percentage is, is volgens hem nu nog niet te zeggen. ,,We adviseren de mensen die aangeven dat een paar boompjes niet zijn aangeslagen even te wachten, want ze kunnen het alsnog gaan doen.”

Laat de opbrengst de helft zijn, dan praten we toch alleen in Fryslân al over twee ton peren

De geringe uitval is verrassend, zeker omdat de boompjes in de droge, hete augustusmaand werden uitgedeeld. ,,Er was ons verteld rekening te houden met uitval en de mensen minstens twee boompjes mee te geven. Ons advies was ook ze direct in het water te zetten en zo snel mogelijk te planten. Bij vochtig koel weer kan een boompje met kale wortel het wel een dag zonder vocht en aarde uithouden. Maar bij een hittegolf kan het in een uur bekeken zijn.”

Sommige boompjes hebben nu alleen blad en nog geen bloesem. Dat verbaast Hofstra niet. ,,Ze kwamen in augustus in knop uit de koeling. Ze kregen alsnog blad en een enkele zelfs bloesem. Ze waren ook vrij laat uit het blad omdat ze met een verspringend seizoen zaten. Maar ze hebben zich al aardig aan het seizoensritme aangepast.”

Geen concurrentie

De uitdeelactie betekende volgens hem geen concurrentie voor de tuincentra. ,,Ik krijg signalen dat mensen als een gek aan het planten zijn geweest afgelopen winter. Het geld dat anders naar de horeca ging is in de coronatijd in de tuin gestoken.”

Volgens Hofstra zijn de actieboompjes makkelijk te herkennen in het landschap. ,,Het zijn laagstam conference-peren, dus kleine bomen met een hoge opbrengst. Als een particulier normaal een fruitboom koopt, nemen ze een hoogstam. Het leuke is dat er vaak ook andere bomen bij zijn geplant.”

Snoeien hoeft dit jaar nog niet volgens Hofstra. ,,De bomen kunnen het beste nog met rust worden gelaten. In het najaar zetten we op de website snoei-instructies.”

Meer fruit eten

Heeft de actie tuincentra geen omzet gekost, de kans is wel groot dat de groenteboer en supermarkt minder perenomzet draaien. ,,Een teler zou zo’n tien kilo per jaar per boom kunnen oogsten. Laat de opbrengst van de uitgedeelde boompjes de helft zijn, dan praten we toch alleen in Fryslân al over twee ton aan peren. Maar hopelijk gaan we er meer fruit door eten. Dat is alleen maar gezond.”

Hofstra heeft al plannen voor meer boomuitdeelacties. ,,Maar niet per se fruitbomen. En hopelijk zijn we dan uit de lockdown, zodat we het echt goed kunnen aanpakken.”