BioCops wil met kevers en mijten een eind maken aan invasieve exoten als watercrassula en de Japanse duizendknoop, maar het is de vraag of er genoeg geld voor is

De provincie Fryslân haakt aan bij het project BioCops, dat sinds dit jaar loopt en waarbij men zich inzet voor de bestrijding van waterplanten als de Aziatische duizendknoop, grote kroosvaren, watercrassula en grote waternavel. Die bestrijding gebeurt door plantenetende kevers en mijten. De aanpak is nieuw voor Europa maar wordt elders in de wereld met succes toegepast tegen invasieve plantensoorten.

In het Star Numanbosk bij Balk wordt de opmars van de exoot watercrassula met heetwaterbestrijding gestuit.

In het Star Numanbosk bij Balk wordt de opmars van de exoot watercrassula met heetwaterbestrijding gestuit.

Om het project van 4,5 miljoen euro te kunnen betalen, wil Wetterskip Fryslân (trekker van het BioCops-project) komende weken een aanvraag doen in Brussel. Om de aanpak te betalen moet 60 procent van de financiering uit Europese fondsen komen. Bij de subsidieronde van 2020 greep Wetterskip samen met de andere betrokken partijen mis. ,,Ondanks dat er veel enthousiasme en belangstelling is”, vertelt Henk Flikkema, projectcoördinator BioCops namens Wetterskip. Het project loopt tot 2026.

Nieuws

menu