Blij met de regen want wat is het verschrikkelijk droog: 'Je weet niet welke kant dit opgaat. Eigenlijk is het ongekend'

In delen van de provincie Fryslân viel donderdag weer aardig wat regen. Met de huidige droogte was dat een geschenk uit de hemel. Een rondgang bij de volkstuin, de hovenier en het tuincentrum.

Johannes Groenewoud (83), erelid van de Volkstuinvereniging Stiens e.o. ,,As it te lang drûch is sûnder dat je gewaaks wetter jaan kinne, dat kinne je wol ophâlde.”

Johannes Groenewoud (83), erelid van de Volkstuinvereniging Stiens e.o. ,,As it te lang drûch is sûnder dat je gewaaks wetter jaan kinne, dat kinne je wol ophâlde.” Foto: Lodewijk Born

Het is donderdagochtend in Stiens. Het heeft net even geregend en bij de Volkstuinvereniging Stiens e.o. zijn enkele mannen bezig op hun akker. ,,Ik bin sa bliid dat se fan boppe efkes west hawwe’’, zegt Andries Groenewoud, verwijzend naar de eerste millimeters die zijn gevallen. Maar het verschil is in de provincie groot. ,,It is sa pleatslik wat der falt.”

De droogte van dit voorjaar, daar hebben heel mensen met een volkstuin ook mee te maken. Zo’n zeventig mensen hebben hier een perceel, vertelt Johannes Groenewoud (83) - geen familie van - en sinds twee jaar erelid van de volkstuinvereniging. Hij werd geboren in Balk en had al een volkstuin toen hij een jaar of veertien was.

Nieuws

menu