Dit artikel is vandaag gratis

Boeren al vroeg in actie: distributiecentra van supermarkten worden geblokkeerd, ook de haven in Lauwersoog dicht

Boeren hebben het distributiecentrum van de Jumbo geblokkeerd bij Veghel. Foto: ANP

Leggen protesterende boeren maandag het land plat? Wat er precies gaat gebeuren, en waar, is nog onduidelijk. Maandagochtend vroeg zijn er blokkades gemeld in Drachten, Zwolle, Veghel en de haven van Lauwersoog.

De nieuwe acties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet zijn maandagochtend vroeg van start gegaan. Zo zijn op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten tractoren op de weg gesignaleerd, meldt Rijkswaterstaat. Bij meerdere distributiecentra van supermarkten zijn actievoerders aangekomen, net als bij de haven in Lauwersoog. Er worden ook acties verwacht bij Schiphol en de Rotterdamse haven.

Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is er op de wegen geen sprake van blokkades en leidt de aanwezigheid van de trekkers nog niet tot files. ,,Dat komt omdat er op dit tijdstip nog weinig verkeer is op de weg”, aldus de voorlichtster.

BN DeStem meldt dat actievoerende boeren rond 05.00 uur het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel hebben geblokkeerd. Ze zijn daar volgens de krant met ongeveer veertig tot vijftig tractoren aanwezig. Ook de N279 bij Veghel wordt volgens de politie met landbouwvoertuigen geblokkeerd.

Volgens de NOS zouden ook bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten blokkades zijn opgeworpen. RTV Oost meldt dat twintig tot dertig voertuigen de ingang van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle dichtzetten, bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte zou eveneens een blokkade zijn opgezet.

De visserijhaven van Lauwersoog is sinds zondagavond laat afgesloten vanwege stakende vissers, zo meldt de haven. Ze hebben de haven met hun schepen afgegrendeld. ,,Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit”, aldus de havenmeester eerder.

Schiphol

In de afgelopen dagen zijn onder meer Schiphol en de haven van Rotterdam genoemd als mogelijk doelwit van acties. Luchthaven Schiphol adviseert reizigers die maandag een vlucht moeten pakken met de trein te komen. Reisbranchevereniging ANVR maakt zich grote zorgen: er willen zo’n 65.000 tot 70.000 reizigers maandag vanaf Schiphol vertrekken. De Koninklijke Marechaussee heeft zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht. De gemeente Haarlemmermeer zal een blokkade van de snelwegen rond de luchthaven niet tolereren.

Stikstofminister Christianne van der Wal, wier woning al enkele malen werd bezocht door actievoerders, heeft boeren opgeroepen maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Politie en Rijkswaterstaat roepen mensen op goed voorbereid de weg op te gaan en de actuele situatie op de weg in de gaten te houden.

Nieuws

menu