Boeren gezocht voor vezelhennepteelt, een ideaal gewas voor isolatiemateriaal of als plasticvervanger

Het Drachtster bedrijf GreenInclusive is naarstig op zoek naar Friese boeren die vezelhennep willen verbouwen. De 60 hectare die dit jaar wordt gebruikt voor de teelt van het gewas moet, als het aan Hendrik en Mathijs Roorda ligt, in 2022 350 hectare worden.

Trekkers oogsten vezelhennep van percelen in Ureterp.

Trekkers oogsten vezelhennep van percelen in Ureterp.

Volgens Hendrik Roorda groeit de vraag naar hennepvezel. Het wordt niet alleen gebruikt als isolatiemateriaal voor bijvoorbeeld woningen maar ook als plasticvervanger. ,,We hebben dit jaar zesduizend gft-bakjes geleverd aan de gemeente Rotterdam gemaakt van een mengsel van gerecycled plastic en een hennepvezelproduct.”

Rustgewas

Volgens Roorda is hennepteelt een aantrekkelijke optie voor een boer, als alternatief voor gerst of tarwe als rustgewas. ,,Het vraagt heel weinig werk. Je hoeft geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken en het ook niet te besproeien. Bovendien wortelt het diep, wat goed is voor de bodem.” Volgens hem is ook de prijs voor hennep hoger dan voor bijvoorbeeld gerst.

Het bedrijf zoekt boeren in Fryslân omdat GreenInclusive graag in de regio werkt. Afgelopen jaar werd er onder andere in Drachtstercompagnie, Ureterp en Olterterp hennep geteeld.

Zaaiklaar

Dat doen akkerbouwers in samenwerking met GreenInclusive. ,,Wij komen zaaien, maaien en de vezelhennep persen. De boer hoeft alleen de grond zaaiklaar te maken. En het gewas na het maaien tweemaal te schudden en eenmaal op te hopen voordat de vezelhennep in balen kan worden geperst.”

Een boer die de juiste machines heeft en het zelf wil doen, kan dat ook doen onder begeleiding van het bedrijf. ,,De bodem hoeft alleen gefreesd te worden of, in het geval van grasland, gescheurd. Doodspuiten met glyfosaat is zeker niet aan de orde. Wij willen die gifstoffen niet. Het zaaien gebeurt met een soort spitmachine. Als een boer die zelf ook heeft, kan hij die gebruiken.”

Groenbemester

De hennep is voor half september van het land en zo kan er nog voor de winter een groenbemester worden ingezet om de bodem te verbeteren.

De geoogste hennep gaat naar een verwerkingsbedrijf. Greeninclusive maakt vervolgens van de vezels producten. Als isolatiemateriaal voor de bouw is het volgens Roorda een uitstekend alternatief voor glaswol. ,,Het is een natuurproduct dat ademt en daardoor voor een beter binnenklimaat zorgt. Het houdt niet alleen ‘s winters de warmte binnen, maar ‘s zomers ook beter de koelte. Glaswol wordt afgedekt met plastic waardoor het een woning afsluit. Per vierkante meter is je huis isoleren met hennep duurder, maar per saldo is het milieu met hennep beter uit.”