Dit artikel is vandaag gratis

Boeren voeren acties op snelwegen: A7 is weer open (update)

Hooibalen op de A2. Foto: De Telegraaf

Boeren voerden maandagmiddag op meerdere plekken in het land actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A7, A67, de A28 en de A2, stonden of reden tractoren en kon het verkeer niet doorrijden. Ook bezetten boeren een afrit op de N36 bij Ommen.

Bij Marum zijn boeren met trekkers de A7 opgereden richting Drachten. Daardoor kan het verkeer op de snelweg daar nog maar langzaam rijden.

Op andere plekken in het land werd ook geprotesteerd door boeren met trekkers. In de buurt van Hoogeveen op de A28 ging het om ongeveer vijftig tractoren. Die zijn inmiddels weer van de snelweg afgeleid door de politie, waarbij verschillende tractorbestuurders zijn bekeurd.

Op de A2 bij Best ging om zeker veertig. Op de A67 stonden ongeveer veertig trekkers bij Liessel tussen Eindhoven en Venlo. Erachter is een kilometerslange file ontstaan. Op de weg zijn hooibalen neergelegd. De politie probeert die met een busje en met de hand weg te halen.

Volgens Omroep Gelderland hebben trekkers al rijdend de rijbaan van de A30 geblokkeerd. En boeren verzamelden zich ook bij Winterswijk in Gelderland. Daar is een grensbord met de tekst ‘Duitsland’ neergezet bij Korenburgerveen, om aan te geven dat in Duitsland andere regels gelden voor stikstof dan in Nederland.

Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plekken ,,kleine plukjes boeren de weg op gaan”. Woensdag ging het nog om een grote groep en ging het om massale hinder, aldus een woordvoerster. ,,Dat zie je beter aankomen.”

Omdat het nu om kleine groepen gaat, raadt zij weggebruikers aan de snelheid aan te passen. ,,Als jij 100 kilometer per uur rijdt en een boer 40, is het verstandig je snelheid aan te passen.”

Hooibalen op de A7

Rond 16:30 uur waren meerdere snelwegen vrij van blokkades door boeren. De boeren zijn vertrokken op de A28 tussen Fluitenberg en Ruinen. Ook de A67 is weer vrijgegeven bij Liessel. De boeren zijn eveneens van de A2 vertrokken, waar zij de weg van Eindhoven richting Den Bosch blokkeerden ter hoogte van Best.

Op de A7 zijn er ter hoogte van de afritten Marum en Frieschepalen hooibalen op de weg gegooid. De weg was in beide richtingen afgesloten. Rond 17:40 uur waren de hooibalen weer van de weg gehaald en kon de A7 in beide richtingen weer open.

Nieuws

menu