Dit artikel is vandaag gratis

De nieuwbouwwijk Bolsward-Oost (200 woningen) krijgt een eigen energiesysteem waarbij stroom in de wijk wordt opgewekt en ook wordt opgeslagen

Met restwarmte zouden zo’n vijfhonderd woningen in Bolsward verwarmd kunnen worden. Foto: ANP

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de duurzame ambities voor de nieuwe wijk Bolsward-Oost, waar 200 woningen komen, bekend gemaakt. De woningen worden niet aangesloten op het gas. Verder ligt er een plan voor een energiesysteem waarbij de energie niet alleen in de wijk wordt opgewekt, maar er ook wordt opgeslagen.

Bewoners kunnen zo hun eigen opgewekte stroom gebruiken, zonder afhankelijk te zijn van externe energieleveranciers. Bolsward-Oost wordt een van de eerste wijken in Nederland die dit systeem gebruikt.

Naast aandacht voor energie is het vasthouden van regenwater ook een belangrijke doelstelling. ,,De afspraken die we in het coalitieakkoord hebben gemaakt zijn er niet voor niets. De vraag naar woningen is groot. Daarnaast hebben we te maken met de klimaatverandering waar we als gemeente iets mee moeten én willen. Bij Bolsward-Oost komt dit allemaal samen in één plan”, zegt wethouder Bauke Dam.

Ter inzage

De wijk komt aan de oostzijde van Bolsward, grenzend aan de Snekerweg en de Ugolaan. Het plan voor Bolsward-Oost ligt van 23 september tot en met 3 november ter inzage bij het gemeenteloket in De Tiid in Bolsward, bij het gemeenteloket in Sneek en bij www.ruimtelijkeplannen.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu