De chronisch zieke Vicky de Groot uit Bolsward stuitte op onbegrip binnen haar reguliere baan en waagde de stap om ondernemer te worden. ,,Ik vecht nog wel, maar nu onder mijn voorwaarden."

Vicky de Groot uit Bolsward stuitte in haar baan in de zorg soms op onbegrip omdat ze kampte met de effecten van haar chronische ziekte. Toen ze voor zichzelf begon als ondernemer, viel er een last van haar schouders. Door middel van een boek en een podcast wil ze het onderwerp chronisch ziek in combinatie met werk en ondernemen graag op de kaart zetten.

Vicky de Groot uit Bolsward is chronisch ziek en ondernemer. Ze wil andere chronisch zieken ook motiveren om zichzelf op het gebied van werk te ontwikkelen.

Vicky de Groot uit Bolsward is chronisch ziek en ondernemer. Ze wil andere chronisch zieken ook motiveren om zichzelf op het gebied van werk te ontwikkelen. Foto: Simon Bleeker

Scheve gezichten van collega’s na het afbellen voor een dienst, roosters waar moeilijk doktersafspraken mee te combineren zijn en opmerkingen als ,,je ziet er toch prima uit?” en ,,gisteren was er toch nog niks aan de hand?” Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk waar De Groot tijdens haar reguliere baan in de zorg tegenaan liep. ,,Dat doet mentaal echt wat met je”, vertelt de ondernemer uit Bolsward. ,,Ziek zijn is één ding, maar als je het gevoel hebt dat je steeds over je grenzen heen moet gaan is dat hard werken en vechten tegen jezelf. Nu vecht ik wel, maar op mijn voorwaarden.”

Duracell konijntje

Sinds De Groot op tienjarige leeftijd een acute blindedarmontsteking heeft gehad, is ze wat haar energiehuishouding betreft nooit meer de oude geworden. ,,Daarna ben ik nooit meer het ‘Duracellkonijntje’ geworden dat ik was. Als ik mijn energiepeil niet in de gaten hou, krijg ik last van pijn en vermoeidheidsklachten en als ik dan doorga last van infecties en ontstekingen. Er is geen officiële naam voor wat ik heb, omdat ze helaas niet weten wat het precies is.”

Een vriendin, voor wie ze af en toe de administratie deed, wees haar op de mogelijkheid om als ondernemer iets met haar organisatorische en administratieve vaardigheden te doen. Door deze aansporing waagde ze de stap en is ze sinds januari van dit jaar virtueel assistent en helpt ze haar klanten met hun administratie en organisatie.

,,Toen ik naar mijn baas ging met de aankondiging dat ik voor mezelf ging beginnen, viel er een last van mijn schouders. Ik was zo opgelucht en ervoer zoveel rust toen ik deze stap nam. Dat gevoel gun ik andere chronisch zieken ook. Je kan altijd wel over je grenzen heen gaan, maar er is ook iets als kwaliteit van leven.”

Schuldig voelen

Haar huidige werkzaamheden zijn allemaal mogelijk vanuit huis en dit geeft De Groot de vrijheid om haar eigen dagen te plannen. ,,Ik ben altijd transparant naar mijn klanten en vertel ze over mijn klachten. Als ik een slechte dag heb, is dat geen probleem en houden ze daar rekening mee. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen als het even minder gaat.”

Om anderen te inspireren heeft ze een boek uitgebracht, Inspiratieverhalen , waar ook andere verhalen van chronisch zieke ondernemers in zijn opgenomen. ,,Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Ondernemen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar als er twijfel is om die stap te zetten, wil ik dat graag wegnemen. Het heeft me zoveel positiefs gebracht en dat wil ik graag delen.”

Podcast

Daarnaast is De Groot ook een podcast begonnen, Chronisch ziek en ondernemen, waarbij ze in gesprek gaat met andere ondernemers die chronisch ziek zijn. De eerste aflevering staat inmiddels online en er staan ook interviews op de planning met ambtenaren van de gemeente, over de bijstand en medewerkers van het UWV. ,,Ik merk dat er onder de groep chronisch zieken behoefte is aan meer informatie, ook vanuit instanties. Er zijn veel mensen die wel wat kunnen en willen, maar vaak niet weten hoe te beginnen. Om hierin iets voor mensen te kunnen betekenen, is mijn grote drijfveer.”

De Groot hoopt dat er een beweging op gang komt waarin chronisch zieken meer worden gezien, ook op de werkvloer. ,,Het moet duidelijk worden dat een chronisch zieke werknemer geen probleem hoeft te zijn. Deze mensen zijn vaak extra gemotiveerd en hebben vaak waardevolle kwaliteiten. Het enige is dat ze soms iets sneller een stapje terug moeten doen dan anderen.”