Het Bonifatiuspark van Dokkum nodigt uit tot een rustige wandeling, voor stilte en contemplatie zo men wil | Het stadspark

Het Bonifatiuspark in Dokkum is geen park voor een picknick of partijtje voetbal. Dit park is geschikt voor een rustige wandeling, voor stilte en contemplatie zo men wil.

Ingang van het Bonifatiuspark in Dokkum.

Ingang van het Bonifatiuspark in Dokkum. Foto: Jan Spoelstra

Het Bonifatiuspark vormt één geheel met de Bonifatiuskapel die in 1934 is ingewijd. Park en kapel eren de monnik Bonifatius die in 754 bij Dokkum – ‘de plaats delict’ volgens een informatiebord – werd gedood.

De kapel is gebouwd in neo-romaanse stijl en opgetrokken uit Friese kloostermoppen, het bouwmateriaal van de middeleeuwse kerken en kloosters. Het ontwerp voor de openluchtkapel, met een mooie ovale processiegang, werd gemaakt door architect H.W. Valk uit ’s-Hertogenbosch.

Kruiswegstaties

Het park is ontworpen door architect Wolter te Riele en kwam in fasen tot stand. Een kaarsrecht pad leidt naar de ingang van de kapel. Aan kronkelende paden liggen veertien kruiswegstaties, gemaakt door de beeldhouwer Jacques Maris. De staties zijn in terracotta uitgevoerd en kwamen in 1949 gereed.

Voor de ingang van het park ligt een waterbron, het doel van Bonifatiusbedevaarten. Het water heeft volgens sommige mensen een geneeskrachtige werking. Sinds 1993 is de bron door een buizensysteem binnen de omheining van het park gebracht.

Het Friesch Dagblad portretteert deze zomer elke week een Fries stadspark.