Boos bestuur mfc De Skalm laakt optreden van gemeente Leeuwarden en stapt uit verhuisplannen

Het bestuur van multifunctioneel centrum De Skalm in Stiens trekt zich terug uit de verhuisplannen naar het oude gemeentehuis in Stiens. Dit is te lezen in een stevige brief die het bestuur richt aan de gemeente Leeuwarden Volgens wethouder Hein de Haan biedt de brief weinig ruimte om het gesprek te hervatten. Hij zegt desnoods verder te willen gaan zonder De Skalm.

Het gemeentehuis van de voormalige gemeente Leeuwarderadeel in Stiens.

Het gemeentehuis van de voormalige gemeente Leeuwarderadeel in Stiens. Foto: MARCHJE ANDRINGA

Het idee is dat het multifunctioneel centrum samen met de bibliotheek intrekt in het voormalige gemeentehuis van Leeuwarderadeel in Stiens. De gemeente wil er ook een dorpskamer vestigen. ,,Dit is een prachtige kans voor Stiens om het leegstaande voormalige gemeentehuis weer een nieuwe functie te geven”, zegt wethouder Hein de Haan van Leeuwarden.

Hij zegt helemaal niets te begrijpen van de brief die het bestuur van De Skalm nu tot hem richt. ,,De samenwerking is niet altijd makkelijk en het lukt ons steeds niet om uit de onderhandelingssfeer uit te komen. Maar de toon in de brief is zo resoluut, dat een gesprek voeren over een oplossing me nu lastig lijkt.” Volgens De Haan voerde hij intussen al meer gesprekken met De Skalm dan met de betrokken partijen rond het Cambuurstadion.

Huurovereenkomst

Het bestuur van De Skalm voelt zich niet serieus genomen in het proces richting de verhuizing naar het gemeentehuis. Zo zou de huurovereenkomst nog niet eens getekend zijn, terwijl er al wel gebouwd wordt. Het ontbreekt volgens het bestuur aan een startdocument waarin duidelijke afspraken staan over uitvoering, planning, financiën en het opleverniveau.

Concreet noemt het bestuur de klimaatbeheersing in het nieuwe pand. Het toezicht op de klimaatinstallatie zou tekort schieten en de koelprincipes vindt het bestuur ‘halve maatregelen’. Voor meer koeling zou geen budget meer zijn. Het Skalm-bestuur vreest tegen dezelfde problemen aan te lopen als nu in het huidige pand. ‘Het mag duidelijk zijn dat een toneelvoorstelling met 150 personen in de grote zaal problemen oplevert qua warmtelast’, is te lezen in de brief.

Klem gezet

De Skalm verwijt de gemeente verder ‘weinig respect’ en ‘het willens en wetens klem zetten van De Skalm door eenzijdig met de bouw door te gaan’. ,,Met dergelijke resolute taal wordt het lastig het gesprek nog te voeren”, zegt De Haan daarop. De wethouder belde met een aantal andere onderhuurders zoals de bibliotheek en zij zien een verhuizing naar het gemeentehuis volgens hem nog steeds zitten. ,,Wij gaan dan ook zeker door met dit plan, met of zonder De Skalm.”