Dit artikel is vandaag gratis

Bosk-manifest 'Rechten voor Natuur' wordt dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer

Advocaat Erik van der Goot deed mee aan de 'showrechtzaak' in het kader van Bosk. Foto: Marchje Andringa

Bruno Doedens, artistiek leider van Bosk, biedt dinsdag samen met VN-expert Jessica den Outer het manifest ‘Rechten voor Natuur’ aan de Tweede Kamer aan. Hiermee wordt gepleit voor ‘een nieuw bewustzijn met de overtuiging dat wij mensen integraal onderdeel uitmaken van de natuur’.

Het manifest is een voortvloeisel van de fictieve rechtszaak over de rechten van een boom die afgelopen zomer in Leeuwarden plaatsvond. Volgens de initiatiefnemers ontbreekt binnen het huidige besluitvormingssysteem in Nederland de stem van de natuur en is de milieuwetgeving niet toereikend om de natuur te beschermen.

,,Op veel verschillende plekken over de hele wereld heeft de natuur al rechten of rechtspersoonlijkheid toegekend gekregen, in ons eigen land bestaat dit (nog) niet, dus hier liggen kansen”, stelt Doedens. ,,We hebben nieuwe hoofdstukken nodig in al onze systemen om de natuur te ontlasten en een stem te geven.”

Aandacht

Dat deze rechten van belang zijn blijkt uit het feit dat er meerdere partijen zijn die aandacht vragen voor dit onderwerp, vinden de opstellers van het manifest. Zij doelen daarmee onder anderen op het rapport ‘Granting Rights of Nature to the Wadden Sea?’ dat de Waddenacademie eind vorige maand aan minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) aanbood.

Nieuws

menu