Boulevard Makkum krijgt impuls met nieuwbouwplan voor hotel en appartementen

Een kwaliteitsslag voor de boulevard van Makkum en een impuls voor recreatiegebied De Holle Poarte. Dat is wat de eigenaren van Strandhotel Vigilante beogen met de nieuwbouw van 32 vakantie-appartementen en de realisatie van extra hotelkamers. Een deel van het naastgelegen parkeerterrein wordt gebruikt voor nieuwbouw langs de boulevard.

In het plan voor 32 recreatie-appartementen en nieuwe hotelkamers aan de Makkumer boulevard is bewust gekozen voor een rustige architectuur en vormgeving.

In het plan voor 32 recreatie-appartementen en nieuwe hotelkamers aan de Makkumer boulevard is bewust gekozen voor een rustige architectuur en vormgeving. Impressie: Penta Architecten

Gisteren werden de plannen voorgelegd aan welstandscommissie Hûs en Hiem. Die was in hoofdlijnen complimenteus over het door Hylke Zijlstra, architect bij Penta Architecten in Harlingen, ontworpen gebouw. Zijlstra presenteerde een nieuw lobbydeel voor het hotel van zes bouwlagen, met daarnaast nog een vleugel met vier verdiepingen.

Centraler

De wens om het hotel een nieuwe entree te geven is er volgens de eigenaren al langer. In het plan komt deze centraler te liggen en vormt de lobby de verbinding tussen het hoteldeel en de recreatiewoningen. Die laatste zullen worden verkocht, maar kunnen door de eigenaren via Vigilante weer doorverhuurd worden.

Zes hotelkamers van het strandhotel worden gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouw

Zes hotelkamers van het strandhotel worden gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouw. ,,Met dit plan hopen we De Holle Poarte een impuls te geven”, verduidelijkte architect Zijlstra. ,,We hebben bewust gekozen voor een rustige architectuur en vormgeving: met horizontaal metselwerk in een zandkleur en houten elementen. Dit gebouw moet een mooi baken zijn aan het IJsselmeer.”

Dit gebouw moet een mooi baken zijn aan het IJsselmeer

In zijn ontwerp hebben de nieuwe appartementen en hotelkamers aan de boulevard uitzicht op het strand en water. Huurders kunnen vanuit hun ‘serrekamer’ in elk jaargetijde genieten van de zonsondergang. Naast de nieuwbouw wordt ook de achterliggende parkeerplaats opnieuw ingericht. Zijlstra: ,,Het geheel moet een kwaliteitsslag krijgen, zodat veel mensen op deze bijzondere plek van Fryslân kunnen genieten.”

Welwillend

Dat het gebouwdeel met op begane grond een lobby achttien meter hoog is, is in strijd met het bestemmingsplan. Maar het college van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft al laten weten daar welwillend tegenover te staan, al beslist de raad daar uiteindelijk over. De commissieleden van Hûs en Hiem benadrukten dat zij dit hoge deel liever dichterbij de pier en het centrale plein hadden gezien. De eigenaren lieten echter weten het op die plek gelegen restaurant net opgeknapt te hebben. Plannen om ook dat deel aan te pakken zijn er voorlopig niet.

Mooi ontwerp

De commissieleden spraken over een mooi ontwerp en waren complimenteus over de ,,look and feel” van het plan. Zij vroegen wel aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte, zowel aan de boulevard als op de parkeerplaats. De aanleg van meer groen is volgens hen belangrijk. De initiatiefnemer werd aangeraden een landschapsarchitect in de arm te nemen. Ook zou de entree van het gebouw aan de strandkant wat meer in het oog mogen springen.

Uitstraling

Voorzitter Marc Visser liet weten het mooi te vinden dat de eigenaren van Vigilante hun nek uitsteken om dit gebied een betere uitstraling te geven. Met dit plan ligt er volgens de commissie een grote kans voor Makkum. Die kans moet goed benut worden door de komende tijd nog verder te schaven aan het ontwerp.