Bouw ouderencentrum Jabikshof in Goutum kan ondanks stroomkrapte toch doorgaan. Accu's gaan de locatie van stroom voorzien

De zorglocatie Jabikshof voor dementerende ouderen in Leeuwarden van Noorderbreedte krijgt onder meer accubatterijen, omdat Liander het voorlopig niet op het stroomnet kan aansluiten. De verhuizing van de bewoners van het huidige pand (Nieuw Mellens) is door het stroomprobleem wel vertraagd.

De bouw van Jabikshof in Leeuwarden

De bouw van Jabikshof in Leeuwarden Foto: Reitsma Bouw

Het ouderencentrum is slachtoffer van de stroomkrapte in Nederland. In veel gebieden, waaronder bijna heel Fryslân, zit het stroomnetwerk vol. Voor nieuwe aanvragen is vaak pas over een paar jaar ruimte.

Pas tussen 2023 en 2026 aangesloten

Dat laatste gold ook voor Jabikshof. Eigenlijk zouden de bewoners eind dit jaar verhuizen, maar netbeheerder Liander meldde dat het complex pas tussen 2023 en 2026 aansluiten kan worden op het net.

Noorderbreedte heeft daarom een alternatief gezocht, met installateur Lodema en technisch adviseur Klictet. Het pand wordt voorzien van accubatterijen, en de locatie krijgt een kleine aansluiting op het net van Liander. ‘Zo beschikt Jabikshof over de elektriciteit die nodig is.’ Hoe de batterijen van stroom worden voorzien, kon Noorderbreedte woensdag niet melden. Ook is niet bekend of er meerkosten zijn. De accu’s worden na de bouwvak geïnstalleerd. Ook wordt dan de rest van de installatie aangepast. De bouw van Jabikshof in de wijk Goutum-Súd begon in juli vorig jaar. Er komen 96 dementerende ouderen te wonen.

Vertraging

Vermoedelijk kunnen de bewoners van Nieuw Mellens nu begin 2022 verhuizen. ‘Eigenlijk was het de bedoeling dat dit in december 2021 zou gebeuren, maar dat is helaas niet haalbaar’, schrijft Noorderbreedte. Het organisatie is blij ‘dat met de alternatieve stroomvoorziening een langer uitstel wordt voorkomen.’

Gevolgen stroomkrapte

Steeds meer mensen beginnen de gevolgen van de stroomkrapte te merken. Zo kunnen veel boeren hun stal met zonnepanelen niet aansluiten op het net, kunnen bedrijven niet uitbreiden of een vestiging openen. Ook worden zonnepanelen op woningen steeds vaker uitgeschakeld.