Bouw station Werpsterhoek is nog niet zeker

Het is onzeker of de bouw van het nieuwe treinstation Werpsterhoek bij de Leeuwarder nieuwbouwwijk De Zuidlanden doorgaat. In de begroting van volgend jaar schrijft het college van Gedeputeerde Staten dat de ontwikkeling van de wijk vertraagd is en onder druk staat, vooral wat betreft de kantoorontwikkeling. Gevolg is dat ook de komst van het station onder druk staat.

Kan kan nog jaren duren voor treinen stoppen op station Werpsterhoek. Foto: ANP

Kan kan nog jaren duren voor treinen stoppen op station Werpsterhoek. Foto: ANP

Lange voorbereiding

De komst van een station wordt al lange tijd voorbereid. Er zijn ook al werkzaamheden voor uitgevoerd, waaronder de aanleg van twee spooronderdoorgangen. Dat kostte 21 miljoen euro. Voor de bouw van het station zelf ligt negen miljoen klaar.

Volgens provinciewoordvoerder Gerrit Hofstra is het nog steeds de bedoeling dat het station er komt. De opmerking in de begroting staat er omdat de provincie risico’s benoemt, legt hij uit. Als alternatief voor kantoren noemt de provincie de bouw van meer en compactere woningen. Ook die zouden kunnen leiden tot een voldoende groot aantal reizigers.

Duizend passagiers

Enkele jaren geleden werd nog een streefgetal genoemd van duizend in- en uitstappers per dag, voor het station kon worden geopend. Volgens de provincie zijn daarvoor inmiddels geen normen. ‘Maar als er in de meeste treinen (twee per uur) niemand in- of uitstapt, dan moet de politiek zich afvragen of je de doorgaande passagiers wel wil opzadelen met een extra stop’, schrijft Hofstra. ‘Maar, nogmaals, dit is NU niet aan de orde.’ De provincie verwacht volgend jaar meer duidelijkheid.

Ook in 2019 onderzoekt de provincie met ProRail de mogelijkheid om alvast de spoorwegovergangen Barrahûs en Nije Werpsterdyk af te sluiten. De eerste wordt nu nog gebruikt door landbouwverkeer, maar wordt overbodig zodra de nieuwe aansluiting klaar is tussen de Overijsselselaan en de Brédyk. De overgang in de Nije Werpsterdyk is al overbodig.

Nieuws

menu