Kosten voor (ver)bouwvergunningen zijn dit jaar opnieuw gestegen, verschillen tussen gemeenten in Fryslân blijven groot

De kosten voor (ver)bouwvergunningen zijn dit jaar opnieuw gestegen, met zo’n 3 procent. Ondanks herhaalde oproepen van de Vereniging Eigen Huis blijven de verschillen tussen gemeenten groot.

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie. Foto: Jilmer Postma

Friezen die een nieuwbouwwoning willen laten bouwen, zijn dit jaar in sommige gemeenten honderden euro’s meer kwijt aan leges dan in 2020. Ook de kosten voor het aanvragen van een vergunning voor een kleine verbouwing ging in veel gemeenten omhoog, zo blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis.

Voor de bouw van een nieuwbouwwoning moet de koper bouwleges betalen. Bij bouwkosten van 170.000 euro betaalt een inwoner van Noardeast-Fryslân of Dantumadiel dit jaar bijna duizend euro meer aan leges dan in 2020. Dat is een kostenstijging van ongeveer een kwart in één jaar. Ook in Opsterland, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân gingen de leges voor zo’n nieuwbouwwoning fors omhoog.

Wie aan zijn huis een kleine verbouwing doet aan de voor- of zijkant van het huis, moet daarvoor een vergunning aanvragen en dat kost geld. Ook voor deze kleine verbouwingen zijn de leges in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel het sterkst gestegen. Die werden daar in één jaar ruim een kwart duurder. En Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Opsterland vragen dit jaar een paar tientjes meer dan in 2020. In andere gemeenten zijn de verschillen kleiner of bleven de tarieven gelijk.

Terschelling

Leges gaan al langer vooral omhoog. Vorig jaar noteerde Vereniging Eigen Huis landelijk een stijging van 2,4 procent ten opzichte van 2019, dit jaar betalen huiseigenaren gemiddeld 3 procent meer dan in 2020.

De verschillen tussen gemeenten blijven fors. Terschellingers zijn meer dan vier keer zo veel kwijt aan leges voor een kleine verbouwing als inwoners van Ameland, Vlieland, Smallingerland en Ooststellingwerf. Alleen in Veenendaal is een vergunning voor een kleine verbouwing nog duurder dan op Terschelling.

De leges voor een nieuwbouwhuis met 170.000 euro bouwkosten zijn in de Stellingwerven meer dan dubbel zo hoog als in Harlingen. En Terschelling is dan weer dubbel zo duur als de Stellingwerven. Het Waddeneiland is op dit punt net als vorig jaar de allerduurste gemeente van heel Nederland.

Niet uit te leggen

De Vereniging Eigen Huis is niet blij met de grote verschillen. ,,Het gaat werkelijk alle kanten op en het is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen”, zegt algemeen directeur Cindy Kremer. Ze roept het kabinet op om de tariefverschillen tussen gemeenten aan te pakken bij de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli.