Vertraging dreigt voor Friese bouwbedrijven omdat de bouwvrijstelling van tafel is: 'Dramatisch voor de bouw'

De Raad van State heeft woensdag een streep gehaald door de bouwvrijstelling. Die voldoet volgens de hoogste bestuursrechter niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Ook bij projecten die alleen tijdelijk stikstof uitstoten, moet het effect op de natuur worden berekend. De uitspraak heeft gevolgen voor bouwbedrijven in Fryslân.

Door de bouw van een Poiesz-supermarkt in Noardburgum wordt er hard gewerkt aan een herinrichting van de loop van de Zevenhuisterweg en een nieuw parkeerterrein. De supermarkt wordt gebouwd ten noordoosten van de centrale rotonde, tussen de Rijksstraatweg en het Marijkepaed in. Het wordt een winkel met een vloeroppervlak van 700 vierkante meter. (Foto gemaakt op 14 juli 2022)

Door de bouw van een Poiesz-supermarkt in Noardburgum wordt er hard gewerkt aan een herinrichting van de loop van de Zevenhuisterweg en een nieuw parkeerterrein. De supermarkt wordt gebouwd ten noordoosten van de centrale rotonde, tussen de Rijksstraatweg en het Marijkepaed in. Het wordt een winkel met een vloeroppervlak van 700 vierkante meter. (Foto gemaakt op 14 juli 2022) Foto: Jacob Van Essen

De Raad van State deed uitspraak in de zaak-Porthos, een Rotterdams bouwproject waarvoor pijpleidingen nodig zijn. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) stapte naar de rechter om de bouw van die leidingen tegen te houden en de bouwvrijstelling van tafel te krijgen. Door het wegvallen van de vrijstelling moet nu worden onderzocht welke gevolgen het project voor de natuur heeft.

Nieuws

menu