Dit artikel is vandaag gratis

Zeer grote brand in boerderij Nij Beets - bewoners en dieren veilig

Een brandweerauto. Foto: ANP

Zeven brandweerkorpsen zijn zondagmiddag uitgerukt voor een zeer grote brand in een boerderij aan de Krûme Swynswei in Nij Beets. De bewoners konden op tijd wegkomen en ook de dieren zijn in veiligheid gebracht. Rond 20.00 was de situatie onder controle.

Het vuur ontstond rond een uur of twee in de boerderij. De oorzaak kan volgens brandweerwoordvoerder Marko Kinderman moeilijk worden achterhaald. De woning kan als verloren worden beschouwd. ,,Het is een grote chaos.”

Tientallen dieren

In de boerderij waren ten tijde van de brand vijf mensen aanwezig. Ook waren er tientallen dieren, waaronder paarden, geiten en honden, die op tijd in veiligheid konden worden gebracht.

De opgeroepen brandweer schaalde al snel op naar middelbrand, later naar grote brand en rond een uur of half zes zelfs naar zeer grote brand. De korpsen van Beetsterzwaag, Akkrum, Tjalleberd, Gorredijk, Drachten, Heerenveen en Joure helpen bij het bestrijden van het vuur.

Vanwege een gebrek aan water moesten twee watertransportwagens aanrukken. Ook was er een hoogwerker ingeschakeld en vier tankautospuiten. In totaal hebben veertig brandweermensen meegeholpen bij het bestrijden van het vuur.

Dakplaten

Grote hindernis bij de bestrijding van het vuur was het feit dat het dak was bekleed met platen. ,,We hebben later een kraan ingezet om de boel los te trekken.”

Voor de bewoners is Salvage ingeschakeld om te helpen bij de afhandeling van de brand. De bewoners hebben zelf onderdak kunnen regelen. Bij de brand kwam geen asbest vrij en ook ontstond er geen gevaar voor omliggende panden.

Rond 20.00 uur meldde de brandweer dat de situatie onder controle was en dat de eerste eenheden terug konden naar de kazerne. De brandweerlieden die nog bleven om na te blussen kregen assistentie van een kraan.

Nieuws

menu