Dit artikel is vandaag gratis

Brand meester na brand in flatgebouw aan Ubbemastins in Leeuwarden. Bewoners van de bovenste verdiepingen weer naar huis | Update

Brandweer aan het werk bij een brand in een flatgebouw aan de Ubbemastins in Leeuwarden. Foto: Marieke Koetsier

De brandweer heeft rond 21.30 uur maandagavond het sein brand meester gegeven na een brand in een appartementengebouw aan de Ubbemastins in Leeuwarden, in het hart van de wijk Camminghaburen. Een blikseminslag zou de oorzaak zijn van de brand.

De brandweer schaalde eerder op de avond op naar het niveau grote brand en Grip 1. De bliksem zou in het dak van het gebouw uit 1987 zijn ingeslagen. Bewoners hoorden in ieder geval een harde klap, zo liet de brandweerwoordvoerder weten.

Brandweerlieden waren enige tijd bezig de brandhaard te lokaliseren. Daarvoor werden sloop en breekwerkzaamheden verricht in het dak en de spouwmuur. Er was in eerste instantie veel rookontwikkeling onder de dakrand.

Ontruimd

Het pand is van Vesteda. De website vermeldt dat er 62 3- en 4-kamerappartementen in de ‘Parkflat’ zitten aan de Ubbemastins. De bovenste twee verdiepingen van de flat, van zes hoog, werden ontruimd. Gewonden vielen niet. Gedurende enkele uren werden bewoners opgevangen in kerk De Schakel aan de Havingastate. Een uur nadat de brand onder controle was gebracht mochten de bewoners weer naar huis.

Nieuws

menu