Brandstichters GGD-teststraat Urk door rechtbank in Lelystad veroordeeld tot (jeugd)detentie, moeten zich ook laten behandelen

De rechtbank in Lelystad heeft gisteren een 21-jarige man uit Urk veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de brandstichting in een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Een zestienjarige medeverdachte, eveneens van Urk, kreeg 180 dagen jeugddetentie (waarvan 131 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur opgelegd.

Brandschade bij de coronateststraat van de GGD op het haventerrein in Urk, waar tientallen jongeren protesteerden na het ingaan van de avondklok. Een noodbevel werd afgekondigd en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen, waarna de rust terugkeerde in het vissersdorp.

Brandschade bij de coronateststraat van de GGD op het haventerrein in Urk, waar tientallen jongeren protesteerden na het ingaan van de avondklok. Een noodbevel werd afgekondigd en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen, waarna de rust terugkeerde in het vissersdorp. Foto: ANP

Het tweetal stak op 23 januari een mondkapje aan, gooide dit in een prullenbak en spoot er vervolgens desinfectiemiddel op. De brand in de teststraat werd gesticht tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein. De teststraat werd door de brand verwoest.

Nieuws

Meest gelezen