Brandweer Fryslân wil geen paasvuren in de buurt van natuur

Het is momenteel droog in de Friese natuur en daardoor is er volgens Brandweer Fryslân een grotere kans op natuurbranden.

Paasvuur in Katlijk in april 2017.

Paasvuur in Katlijk in april 2017. Foto: Frank Vink

De brandweer adviseert gemeenten daarom paasvuren dicht bij de natuur te verbieden. Het verhoogde risico op natuurbranden geldt voor een groot deel van Nederland.

De gemeente Westerkwartier heeft op advies van Veiligheidsregio Groningen vanwege de droogte en de hoge temperaturen alle geplande paasvuren in de gemeente verboden. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum. Ook de geplande boerderijbrand in Den Horn gaat niet door. De boerderij zou worden afgebrand voor de opnames van een film en een serie over Grutte Pier van producent Steven de Jong. Ook hier wordt een ander moment gezocht.

Locatie

Net als de Groninger collega’s adviseert de Friese brandweer gemeenten paasvuren bij de natuur te verbieden, meldt Henk Schuijn, natuurbrandspecialist bij de brandweer. ,,We adviseren om al het open vuur niet toe te staan en daar vallen paasvuren ook onder. Maar de gemeenten gaan daarover. En het hangt van de locatie af. Een vuur midden in een weiland bijvoorbeeld geeft minder risico.”

Ook de geplande boerderijbrand in Den Horn, voor filmopnamen, gaat niet door

Of de Friese gemeenten dat advies opvolgen was gisteren nog niet duidelijk. De Fryske Marren, Heerenveen en Weststellingwerf melden dat daar vandaag een besluit over wordt genomen. Opsterland ziet nog geen aanleiding om de paasvuren te verbieden. In de gemeente Ooststellingwerf gaan de vuren in Oldeberkoop, Fochteloo en Elsoo door, tenzij het te hard waait. Een paasvuur bij Nijeberkoop wordt wel afgelast omdat dat vrij dicht bij de natuur staat.