Brandweer moest dit weekeinde uitrukken vanwege wateroverlast op camping Stortemelk en camping de Lange Paal op Vlieland

Brandweermensen zijn zondagochtend en -middag lang bezig geweest om het water op camping Stortemelk en camping de Lange Paal op Vlieland weg te pompen.

Regenwateroverlast op camping de Lange-Paal op Vlieland.

Regenwateroverlast op camping de Lange-Paal op Vlieland. Foto: Anke de Bruin

Zo’n dertig tenten op Camping Stortemelk op Vlieland kwamen in de nacht van zaterdag op zondag onder water te staan na een stortbui die uren aanhield. ,,Het heeft hier echt de hele nacht gestort van de regen”, zegt eigenaar Jan van der Veen. ,,Het water stroomde naar de lager gelegen velden en vormde daar diepe plassen.”

Volgens van der Veen is er in één nacht ongeveer 40 millimeter gevallen op het eiland. ,,In de ochtend hebben we de hulp van de brandweer in moeten schakelen, met onze eigen pomp kregen we het water niet weg.” De brandweer kwam met twee wagens en was tot zeker half twee ‘s middags bezig om het water weg te krijgen. Van der Veen zegt zich niet te herinneren dat er de afgelopen jaren zoveel wateroverlast op de camping was.

Grondwaterpeil

Ook op natuurcamping Lange Paal op Oost Vlieland was wateroverlast. Ook daar wilde het water niet weg. Volgens Van der Veel van Stortemelk kon het water geen kant op. ,,Je hoort dat het grondwaterpeil na het natte voorjaar weer op peil is, maar hier op het eiland betekent dat dus dat we na een bui het water niet meer af kunnen voeren.”

De gasten pakten de overlast over het algemeen goed op. ,,Sommigen pakten er een stoel bij om het werk van de brandweer gade te slaan, maar boze gasten waren er ook. Mensen reageren heel verschillend.”

De Friese brandweer hoefde alleen op Vlieland in actie te komen. Op andere plekken viel ook veel regen, maar was er geen sprake van wateroverlast. Het weerstation op Terschelling liet nog meer neerslag zien: 49 millimeter in het weerstation van West-Terschelling. Zoveel regen was er niet eerder op één dag in juni gevallen op die plek. Het laatste record in West-Terschelling was op 19 juni 1966 toen er 46 millimeter viel.